Az igazak
The Right Stuff, Amerikai filmdráma, 154 perc, 1983
Nem kevesebb, mint négy Oscart mondhat magáénak ez a film (zene, vágás, hangfelvétel és effektusok). Akár az átdolgozásért is kaphatott volna, hiszen egy nagysikerű riportregény alapján készült 1983-ban. Tom Wolfe a könyv szerzője, aki az amerikai űrkutatás hőskorának történetét írta meg.

A második világháború után egyértelmű volt az amerikaiak fölénye a haditechnikában. Aztán az első szovjet szputnyik (1957), majd Gagarin űrutazása (1961) hidegzuhanyként hatott, sőt, pánikot okozott az Egyesült Államok közvéleményében. 

A filmváltozat eredeti felvételekkel vegyítve mutatja be azt az emberfeletti küzdelmet, melyet a tesztpilóták folytatnak a feladat végrehajtása érdekében. A dokumentumrészek kitalált jelenetekkel keverednek. Sőt, nemcsak az űrhajós-jelöltek magánéletével ismerkedünk meg, de betekintést kapunk a munka gazdaságpolitikai hátterébe is. 

Az igazak vetítése ideje bő két és fél óra. Az alkotók igyekeztek pontosan körbejárni témájukat. Nincsenek nagy húzónevek a főszereplők között, de mindegyikük ismert és népszerű színész volt a maga idejében. Amerika egyik modern kori mítoszát látta megjelenni két évtizeddel ezelőtt a filmvásznon, és a közönség hálás volt ezért az alkotóknak. 

2006.02.08