Bird - Charlie Parker élete
Bird, Amerikai filmdráma, 155 perc, 1988
Charlie „Bird" Parker a negyvenes évek Amerikájában a „Bebop" stílus meghonosításával megreformálta a zenét. Ha játszott, zenészek ültek az első sorban, Dizzy Gillespie (Samuel E. Wright) is példaképének vallotta őt.


Virtuóz szaxofonjátéka vonzotta a tömeget azokba a lokálokba, ahol fellépett, a sikert pedig minden este más lánnyal ünnepelte meg. A fiatal fekete muzsikust tisztelet övezte, amikor játszott, szaxofonja nélkül viszont naponta megalázták. Bőrszíne vagy kábítószer függősége miatt. Nappal a drogot hajtotta, este zenélt, utána pedig hajnalig ivott vagy nőzött. Amikor megismerkedett a fiatal lánnyal, Channel, nyíltan bevallotta neki, hogy tizenöt éves kora óta kábítószerfüggő.

Chan mégis hozzáment feleségül, vállalva, hogy éjszakákon át várja haza züllött művész férjét, aki talán aznap is megcsalta. A rock and roll előretörésével zenéje egyre inkább háttérbe került, a múló siker, súlyosbodó függősége, gyomorfekélye és kislánya halála túl sok volt számára: egy gyámoltalan szellemalakká vált, akit csak a mindig mögötte álló felesége tudott néha jó irányba terelni. Parker számára az egyetlen megtisztulás a játék volt. Mikor meghalt, a kiérkező halottkém legalább 65 évesnek becsülte. Pedig csak 34 éves volt. A Clint Eastwood rendezte film Charlie Parker 1954-es öngyilkossági kísérletével indul, majd idősík váltásokkal mutatja be a pályakezdés, a siker és a hanyatlás éveit.

(A film Golden Globe díjat kapott a legjobb film kategóriában, elnyerte az Akadémia Oscar- díját a legjobb hang szekcióban, Forest Whitaker pedig a Cannesi Filmfesztivál Aranypálmáját érdemelte ki.)

2006.03.08