Hannibal
Hannibal, Amerikai thriller, 122 perc, 2001
Az igazság az, hogy Scotty legendás filmjeit sem kedvelem nagyon, bizony, még a Szárnyasat sem, de a G. I. Jane óta egyenesen csulát köpök a fejére, ha találkozunk. Lynch-hez, és Stone-hoz hasonlóan a túlértékelt ripacs kategóriába sorolom őt, még akkor is, ha szakemberként minden bizonnyal alkotott jó pillanatokat is.

Életműnek pár jelenet sovány. Azon, hogy egy sikeres film második része szar, nem csodálkozom, kevés kivétel erősíti ezt a szabályt. Ezt a mozit viszont valószínűleg kizárólag a Bárányok hallgatnak Oscaros sikere, és az emiatt remélhető bevétel mozgatta, vagy hozta létre, egyáltalán. A történet szerint a „világ legrémesebb gonosztevője”, Hannibal Lecter megszökött, és Firenzében éli a jómódúak boldog életét, mint főállású szépérzékű. Néha megeszik egy embert, bort iszik rá, és filozofálgat, ennyi. Egyik korábbi, életben maradt, ám világcsúfosan elmaszkírozott áldozata, a gyakorlatilag emberi roncsként vegetáló milliomos, Mason Verger bosszúra éhesen kutatja a vérszomjas doktort.  

Elintézi, hogy - az egy tanú felbukkanását követően ismét lámpafénybe került - Lecter ügyével az a Clarice Starling ügynök foglalkozzon, aki egyedüliként Amerikába tudja csalogatni a rejtélyesen eltűnt doktort. Mivel a művelt gonosztevő fordított módon pozitív főhősként tengeti karakterét, sejtelmesen nyitva hagyom a kérdést, sikerül-e elfogni őt, de nem. Sajnos a film semmilyen kritériumnak nem felel meg, thrillernek kevés belé a lélek, a horror filmszakmai követelményei hiányoznak, kriminek meg egyszerűen bugyuta hülyeség. Hopkinsnak viszont jól áll a filozofikusan ábrándozó, gonosz nézésű öreg, de Garyt sajnos már nem lehet felismerni a maszk miatt, Liottára meg nem is emlékszem. Csak azoknak ajánlom, akik neve senki.  

háopépé
2006.05.26