A testőr (2006)
The Sentinel, 2006 Színes, feliratos amerikai thriller, 108 perc
A korosodó hollywoodi filmcsillagok életében az lehet a legszebb szakasz - a fiatalkori betépett dorbézolásokat és taknyoncsúszásokat leszámítva -, amikor már annyi karaktert eljátszottak, hogy bevállalhatják A Nagy Öreg-szerepkört.

Michael Douglas fizimiskája halmozottan alkalmas erre a feladatra, apjának hála ő ugyanis már fiatalon (San Francisco utcáin) ismerős volt mindenkinek, és hatvan felé közeledve azt is elhinnénk neki, hogy ő a világ legjobb ácsa, legprogresszívebb autóvezető-oktatója, vagy éppenséggel a legképzettebb áruházi pénztáros. Most azonban más a helyzet. 

Az aktuális amerikai elnök népszerűségének mélypontján nem rossz üzlet az elnök ellen tervezett merénylettel megbolondított titkosszolgálatos thrillert készíteni, főleg ha a kötelező öreg róka mellett a szereplők között ott van egy tévés sikersorozat (24) húzóneve, Kiefer Sutherland is. A pisztolytól dudorodó egyen-öltönyök, sokat sejtető napszemüvegek és zavarba ejtően csinos zöldfülű ügynöknők (Eva Longoria - Született feleségek) mellé már csak egy tisztességes sztori és egy biztos kezű rendező kell, és a siker garantált: a főhős tisztázza magát, a téglát leleplezik, az elnök megmenekül, a pattogatott kukorica elfogy. 

A testőr nem mérföldkő sem a műfaj, sem Michael Douglas történetében, csak egy korrekt thriller, melyben a jók elnyerik jutalmukat, a gonoszok megkapják büntetésüket, Kim Basinger pedig megmutatja, hogyan is kellene kinéznie egy First Lady-nek a huszonegyedik században. 

csmozi
2006.08.03