Kígyók a fedélzeten
Snakes on a Plane, 2006 Színes, feliratos amerikai thriller, 100 perc
K***szott kígyók a k***szott repülőgépen! Ezen veretes, ám profán szavak össze is foglalják a film tartalmát, hangulatát és általános művészi ambícióit, de néha ilyen is kell!

A vicc a dologban, hogy ez a mondat nem is szerepelt az eredeti verzióban, később forgatták hozzá, hogy a film megfeleljen a neten generálódott elvárásoknak. Ha valaki lemaradt róla: az interneten komoly figyelmet szenteltek a készülőben lévő horrornak, és paródiák tucatjai születtek, a készítők pedig jócskán alámentek a közkívánatnak. Így kaptuk meg ezt a kissé ironikus felhangú végterméket, műkígyókkal, igazi cicikkel és a káromkodó Samuel L. Jacksonnal. Jackson - akit már vagy tíz éve nem láthattunk jó szerepben (és most sem!) - FBI-ügynök, aki egy fontos tanút kísér, persze repülőn, az ügyben érintett gengszter pedig úgy dönt, hogy a gép egyszerű felrobbantása helyett rafinált módon nehezen beszerezhető egzotikus kígyókat enged szabadon, különböző titkos járatokat alakít ki nekik, sőt agresszivitást kiváltó feromont fecskendez szerteszét, hogy biztosra menjen. Ezeknek a gengsztereknek túl sok szabadidejük van arrafelé!

A szorgos kis kígyók pusztítják is a kevésbé szimpatikus mellékszereplőket rendesen, ám az utasok végül szembeszállnak - a tragikus United 93-as kevésbé ízléses paródiájaként -, mi pedig Leslie Nielsen váratlan felbukkanására számítunk. A bezártságtól, a magasságtól, a sötéttől és persze a kígyóktól való rettegésből sokkal több poént és riogatást is ki lehetett volna hozni, de a herpetológusok imádni fogják!

Vízer
2006.10.04