Szűzijáték
Szűzijáték, 2006 Színes magyar vígjáték, 89 perc
Miként egy bolha is sokkal több akrobatikus mutatványra képes, mint egy elefánt, sokszor egy baráti segítséggel összetákolt, apró költségvetésű amatőrfilm is sokkal szórakoztatóbb lehet egy hiánytalan gépparkkal forgatott, nagytestű - neadjisten szemle-győztes - drámánál.

Kovács (nem Kokó - a szerk.) István filmjének megvan minden erénye ahhoz, hogy tanítva mulattassa nézőit, és a Nomen est omenhez, napjaink másik art-mozikban játszott ötletes amatőrfilmjéhez hasonlóan szerethető figurákkal gazdagítsa a magyar „mozgókincset”. 

Történetünk hősei Budapesten élő fiatalok, a szex-alapú világkép kisemmizettjei, akik nem a testi, hanem a szellemi vonzalom erejében hisznek, tudat alatt mégis igazán jól esne nekik, ha végre elveszíthetnék szüzességüket. A vidékről írói ambíciókkal érkező, igencsak zárkózott Egon a kissé mufurc Annánál talál albérletet, és a két fiatal egy végigborozott éjszaka után úgy dönt, versenyre kelnek egymással ártatlanságuk elhajításában. A furcsa pár útja a szélhámos Szűzűző Kft. irodájától a kitárulkozásig vezet, s közben bepillantást nyerhetünk egy vélt (vagy valós) fővárosi szubkultúra mindennapjaiba. 

A Szűzijáték nagy műgonddal elkészített, kissé egyenetlen képi minőségű, de mindvégig groteszk felvilágosító film, melyből megtudhatjuk, hogy a hiba nem mindig a mi készülékünkben keresendő. 

csmozi
2006.11.14