Gengszterek klubja
The Cotton Club, amerikai filmdráma, 1984, 123 perc
Francis Ford Coppola (Drakula, Apokalipszis most) a Keresztapa második és harmadik része között úgy döntött, hogy gengszterfilmből sohasem elég, és belevágott a Gengszterek klubjába. A film tervezett költségvetése 16 millió dollár volt, de az összeg a forgatás befejezésekor már elérte a 47 millió dollárt. A film egyik kritikusa szerint a közönség jobban járt volna, ha Coppola a zűrzavaros forgatásról készített volna filmet.

A végösszeg nem csak a forgatáson uralkodó káosz - a stáb gyakori sztrájkja, a producer határozatlansága - miatt lett ilyen magas. Coppola a díszletekre és jelmezekre sem sajnálta a pénzt, így díszlettervezője rekonstruálhatta a szvingkorszak egyik leghíresebb és legelegánsabb mulatóját, a Cotton Clubot. Persze nem is sajnálhatta a pénzt, ha egy olyan korszakot akart bemutatni, amit Scott Fitzgerald "a történelem legköltségesebb orgiájának" nevezett.

A főszereplő Richard Gere mellett - aki attól, hogy gyakorló buddhista, a Dalai Láma barátja és a Tibet House alapítvány létrehozója, még nem lett jobb színész - sok-sok Coppolát (Sofia, Marc, Nicholas) is láthatunk a filmben.fujisan
2007.01.26