A zöldfülű
The Rookie, Amerikai akcióvígjáték, 103 perc, 1990
Az ifjú felügyelőt, David Ackermant (Charlie Sheen) úgy jutalmazzák jó munkájáért, hogy előléptetik, majd rögtön vissza, ugyanis társat is kap a kemény és szívtelen (meg ráncos) Nick Pulovski személyében.

Az öreg nem éppen egy leányálom a kezdő zsaruk számára: hirtelen haragú, kegyetlen, sokat megélt fickó, aki nem riad vissza az erőszaktól, és nem esik kétségbe egy kis vér láttán. Akárcsak a szomszédos, pályaudvari hajléktalancsászár! Ackerman sem egyszerű eset, bár ő éppen az ellentétes póluson, ő gazdag családját akarja bosszantani azzal, hogy rendőrnek állt. Ezenkívül lelkiismeretfurdalás is gyötri korán elvesztett fivére miatt, akinek haláláért önmagát okolja. Szegény!

E lelki nyomor arra készteti, hogy mindent inkább ezerszer megfontol, mielőtt döntene, így jól ellensúlyozza a pofonkérdező módszerrel dolgozó Pulovskit, akinek az oldalán egyik pillanatról a másikra Los Angeles legelvetemültebb emberei között találja magát. Az újoncnak hamarosan a saját bőrén kell tapasztalnia, hogy maga a túlélés ezerszer fontosabb, mint a könyvekből tanult irányelvek, és végül majd a salleralagúttal is megbarátkozik, akárcsak Pulovski vele. Azon ritka egyvelegek egyike, mikor jól megfér a szikár humor a pörgős, gondolkodást nem igénylő akció mellett.

háopépé
2007.02.02