Mr. Bean nyaral
Mr. Bean’s Holiday, 2007 Színes, magyarul beszélő angol vígjáték, 95 perc
Hogy a franciák megérdemlik-e az angolszász világ irigységgel vegyes lenézését, vagy egyszerűen könnyű őket parodizálni, a jó ég tudja, a lényeg, hogy Mr. Bean most Gallhonban garázdálkodik!

Persze Rowan Atkinsonnak különben is van oka átruccanni a franciákhoz, hiszen a Mr. Bean karaktert bevallottan a legendás Jacques Tati által teremtett Hulot úrról koppintotta - aki szintén nyaralt egy másik, sokkal jobb filmben. Az 1997-es első Bean-eposz folytatása tehát javarészt a Riviérán és odafele játszódik - a késedelem oka, hogy készítők nyilván sokáig vacilláltak, hogy inkább térjenek át biogiliszta-tenyésztésre vagy valami más, hasznosabb és fantáziadúsabb foglalkozásra. Ennyi is volna a történet: Mr. Bean nyaralni indul, a vonaton megismerkedik egy kedves román rendezővel és annak kissé életunt kisfiával, Stefánnal, majd egy kis faluban is elidőznek, ahol pedig egy Sabine nevezetű hölggyel ismerkednek meg.

S ha már arra jártak, majd valahogy a cannes-i filmfesztiválon kötnek ki. Mindez azonban csak ürügy ahhoz, hogy Atkinson szokásos módon enyhén gusztustalan pofákat vágjon mindenre, és pofára essen minden lehetséges alkalommal, vagy esetleg, hogy egyszerre csinálja a kettőt. Ha pedig nem magát hozza éppen megalázó helyzetbe, akkor másoknak okoz tetemes károkat. Teszi mindezt időnként nőnek öltözve vagy valamilyen furcsa okból náci egyenruhában - a furcsa ok egy filmforgatás -, és igen, van Tour de France-os poén is, meg esznek homárt és langusztát, hiszen a franciáknál járunk, nem igaz? Tessék nevetni!

Vízer
2007.03.21