Orvlövész
Shooter, 2007 Színes, feliratos amerikai akcióthriller, 124 perc
A Denzel Washington számára Oscar-díjat hozó Kiképzés rendezésével globális elismerést szerzett akciórendező, Antoine Fuqua a Pentagon ügyfélkapcsolati osztályának kézjegyét is magán viselő A Nap könnyei című propagandadrámával kis híján leírta magát a jó ízlésű filmrajongók körében, ám Keira Knightley inas testének csatába bocsátásával (Arthur király) és legújabb filmjével részben jóvátette hibáját.

Az Orvlövész úgy kezdődik, ahogy egy régi vágású akciókrimitől elvárható: a szuperképzett mesterlövész hegyi faházában piheni a legutóbbi bevetés fáradalmait, amikor megjelenik a tornácon pár gyanús szövetségi arc, és - a hősünkön található lelki patrióta gomb benyomásával - az elnök ellen tervezett merénylet megakadályozására kérik fel. Bob Lee Swagger (ez a becsületes neve) bele is megy a balhéba, és hamar egy gyilkos összeesküvés csalijaként ismer magára: nyomában a komplett rendőrséggel, az FBI-jal és az őt beszervező titkos szervezet kegyetlen verőembereivel. 

Nem véletlenül Mark Wahlberg kapta a film címszerepét, hiszen a tudásával McGyvert, a Csipet Csapatot és Rambót is lepipáló marcona katona egy kis hátszéllel akár Irakot is lerohanná, és ennek a figurának eljátszásához bizony kell némi hadisárm és meggyőző erő. Márpedig Wahlberg rendelkezik annyi mimikai és harcművészeti tudással, hogy elhitesse a nézőkkel: ő a kiválasztott. A kissé sablonos, de pazar akciójeleneteknek és a karizmatikus főszereplőnek köszönhetően pedig azt is hajlamosak leszünk megbocsátani, hogy a történet végkicsengése erkölcsileg nem kevéssé aggályos. 

csmozi
2007.04.11