A három testőr Afrikában
magyar vígjáték, 1996, 84 perc
"Négy különböző nemzetiség képviselője volt az asztalnál: egy amerikai gyalogos, egy francia őrvezető, egy angol géppuskás és egy orosz hússaláta. A gyalogos, az őrvezető és a géppuskás a padon foglaltak helyet, a hússaláta az asztalon, egy tálban."

Reich Jenő fergeteges verbális humorának vászonravitelével már többen próbálkoztak, eleddig sikertelenül. Az alább idézett Bujtor Csöpi is elismeri (legalábbis részben) fiaskóját A három testőr Afrikábanról nyilatkozva:


"Az volt az érzésem, hogy nem sikerült igazán. Erre a múltkor azzal hívtak fel a Duna Televíziótól, hogy le akarják adni a filmet. Azzal én megbuktam, évekig szégyelltem magam miatta a közönség előtt. Az év legnézettebb magyar filmje lett, de hát az nem nekem szólt, hanem Rejtőnek" - mondtam. "Nézze meg újra!" - erősködtek. Megnéztem, és rájöttem, hogy nem is olyan rossz: tisztességes színészvezetéssel, korrekt módon levezényelt munka. Úgyhogy beleegyeztem a televíziós vetítésbe."


A három testőr Afrikában 1965-ben 122 ezer példányban jelent meg. Aki még nem olvasta, biztosan talál egyet valahol ebből a rengeteg példányból. Ne rongáljátok a szemeteket a villódzó doboz előtt!


fujisan
2007.06.20