Egyre távolabb
Away from Her, 2006 Színes, feliratos kanadai romantikus filmdráma, 110 perc
Népszerű téma napjainkban a felejtés, az agymosás, és az „alantas én” felszínre kerülése, de a legtöbb film pszichothrillerként foglalkozik a kérdéssel, holott világméretű összeesküvés nélkül is elég izgalmas a probléma, hiszen a szürke mindennapokban is rendszeresen előfordul.

Az Alzheimer-kór okozhat persze tágabb társadalmi-politikai nehézségeket is (Ronald Reagan nem írhatta meg emlékiratait), a dolog személyes vetülete azonban jóval drámaibb, mint gondolnánk. Nem véletlen, hogy az évek óta rövidfilmeket készítő, de elsősorban színésznőként (Váratlan utazás, Az élet nélkülem) ismert kanadai Sarah Polley éppen Alice Munro Oda-vissza című novelláját választotta irodalmi alapul első nagyjátékfilm-rendezéséhez, mert az Alzheimer-kórban szenvedő idős nő és férje története legalább olyan megrázó, mint az Armageddon

A hatvanas éveiben járó Fiona (Julie Christie - Doktor Zsivágó, McCabe és Mrs. Miller) egy vidéki házikóban él nyugalmazott egyetemi tanár férjével (Gordon Pinsent - Kikötői hírek), ám egy napon memóriazavar árnyékolja be életük sífutással fűszerezett alkonyát. Az asszony úgy dönt, intézetbe vonul, ahol a hatékony beilleszkedés érdekében a beköltözéstől számított egy hónapig nem fogadhat látogatókat. A férj megijed, Fiona azonban hajthatatlan, beköltözik, és annak rendje és módja szerint - elfeledve előző életét - egy csaknem magatehetetlen férfi oldalán talál magának helyet. 

Polley rendezése eszköztelenségével ad teret a nagyszerű színészi alakításoknak, és kényszeríti hőseit arra, hogy emberfeletti erővel mentsék meg a világot - saját világukat. 

csmozi
2007.06.22