Indiai remake készül a Casablancából
A hollywoodi klasszikus melodrámát indiai helyszínen forgatják újra indiai filmesek.

Az új verzió címe Ezham Mudra lesz, és a Humphrey Bogart főszereplésével készült film helyszínét a második világháborús Marokkóból a jelenkori Dél-Indiába helyezi. 

A remake-ben Suresh Gopi fogja játszani a főszerepet: egy vendéglőst, aki segít szerelmének, egy tamil szeparatistának – aki a Sri Lanka-i kormány ellen harcol – megszökni Indiából. 

A film rendezője Rajeev Nath lesz, aki úgy nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek, hogy a remake „tisztetetadás” lesz az eredeti mű előtt, és reméli, a kész darab premierje magában Casablancában zajlik majd. 

„Filmes hallgatóként régen összesen 20 alkalommal néztem meg ezt a nagyszerű klasszikust” – nyilatkozta lelkesen a filmes. 

Az 1942-ben készült Casablanca egy cinikus bártulajdonosról szól, aki a második világháborús Marokkóban konfliktusba keveredik, amikor régi szerelme – akit Ingrid Bergman játszik – segítségért fordul hozzá. 

Michael Curtiz (Kertész Mihály) rendezését idén az Amerikai Filmintézet egy listán minden idők harmadik legnagyobb amerikai filmjének nevezte. 

Nath azt is elmondta a Reutersnek, hogy a malayalam nyelven forgatandó film a felvetett téma ellenére nem politizál, és nem áll egyik jelenleg zajló konfliktus pártjára sem. 

Úgy tervezik, az Ezham Mudrát – melynek női sztárja Mandira Bedi bollywoodi színésznő lesz – 2008-ban mutatják be a mozikban. 

(bbc.co.uk) 

2007.08.09