Az ügynökség
The Good Shepherd, 2006 Színes, feliratos amerikai filmdráma, 167 perc
Ötven évvel Lajka kutya űrrepülése után, a Hirosimára atombombát dobó Paul Tibbets ravatalánál nem árt visszagondolnunk a hidegháborúra, a szovjet és amerikai titkosszolgálatok aranykorára, amikor az emberek nem vikkendházat építettek, hanem atombunkert.

A rendezői ambícióit utoljára az 1993-as Bronxi mese készítésekor pallérozó Robert De Niro, a magányos hősök avatott szakértője elérkezettnek látta az időt, hogy megénekelje a CIA születésének történetét és működésének első fontos fejezetét. Fogta hát Eric Roth (Forrest Gump, München) forgatókönyvét, verbuvált egy hízelgő összeállítású színészgárdát, és a biztos hatás kedvéért megszerezte Robert Richardson operatőrt (A szakasz, Casino, Kill Bill) - mintha az amerikai kormányt követve maga is elitügynökséget készülne alapítani. Az eredmény egy sokszereplős, tablószerű történet lett, a középpontban egy faarcú CIA-elöljáróval (Matt Damon), annak elhanyagolt és boldogtalan feleségével (Angelina Jolie), és még számtalan öltönyös-kalapos, nagyhatalmi és kicsinyes érdekek mozgatta funkcival (John Turturro, Alec Baldwin, William Hurt). 

De Niro érdekes módon a színészi játékot szinte teljesen háttérbe szorította a nehéz levegőjű irodák és óvóhelyek bemutatása mellett, és a konfliktust is inkább lelki, mint politikai vonalra terelte. Aki hisz abban, hogy még az időskori inkontinencia is gyermekkori traumákból fakad, az ennek a filmnek is hinni fog, Steven Seagal rajongói azonban inkább húzódjanak vissza a gyúrótermekbe. 

csmozi
2007.11.07