39. Magyar Filmszemle – Beszámoló az 5. napról
A 39. Magyar Filmszemle ötödik, szombati napján, február 2-án Mundruczó Kornél tragikus sorsú Deltája mellett Gigor Attila bemutatkozó nagyjátékfilmjét és egy bájos-kacagtató dokumentum-játékfilmet láthattunk.

Mint arról sajnos már sokat lehetett hallani, Mundruczó Kornél (Nincsen nekem vágyam semmi, Szép napok, Johanna) legújabb alkotásának, a Deltának eredetileg a 2006. nyarán elhunyt Bertók Lajos volt a főszereplője, ám a tragikus eset miatt az alkotók végül Lajkó Félixszel forgatták újra a filmet. A kevés vágással, lassú kameramozgásokkal dolgozó, szuggesztív műben – amely Romániában, a Duna-deltánál játszódik – ember és természet olyan (szimbolikusan is kifejező) viszonyban jelenik meg, amihez hasonlót legutóbb talán Gaál Istvánnál láttunk (Gaálra történik egy másik erőteljes utalás is: az építkezési jelenet néhány perce a múlt év őszén elhunyt rendező Pályamunkások című remekét idézi). A Mundruczótól korábban megszokott sokkoló képsorok a Deltában sem maradnak el, de az eddigiekkel ellentétben itt mindez nagyon szépen fel van építve. 

Az eddig talányos (Ember a tükörben) és frappáns (Rossz helyen szálltunk le) rövidfilmjeiről ismert Gigor (Galambos) Attila első nagyjátékfilmje, A nyomozó  egyszerre jól működő krimi, abszurd fekete komédia és egy ember fejlődéstörténete, melyben Anger Zsolt nyújt lenyűgözően visszafogott, minimalista alakítást egy lehetetlen helyzetbe kerülő boncmester szerepében. Sajnos a mű cselekménye sokáig erőteljesen a nemrégiben bemutatott szerb-magyar filmre, a Csapdára emlékeztet (a főhősnek haldoklik az édesanyja, ezért elfogad egy megbízást, amely szerint meg kell gyilkolnia valakit, majd kiderül, hogy valamilyen módon köze van az áldozathoz), de a forgatókönyvet is jegyző Gigor hamar lerázza a hasonlóságokat, hogy végül egy játékos, ötletes, vicces, néhány ügyetlen megoldásával együtt is igazán remek elsőfilmet hozzon létre. 

Nem kevésbé játékos a Bahrtalo! (Jó szerencsét!), Lakatos Róbert szintén debütáló nagyjátékfilmje. Az eddig dokumentumfilmesként (Csendország, Moszny) és kisfilmes alkotóként (Ördögtérgye) tevékenykedő Lakatos saját maga által neorealista komédiának nevezett mű egy szabályos dokumentum-játékfilm, azon belül is road-movie, melyben két szeretnivaló hős, a romániai cigány Lali és az erdélyi magyar Lóri közös kalandozásait figyelhetjük Erdélyben, Magyarországon, Ausztriában és Egyiptomban. A Bahrtalo! (a cím cigányul egy kedves köszöntés, köszönés, melyet egyébként ’baktaló’-nak kell ejteni és ami az egyik főhős kedvenc szavajárása) titka a tökéletes szereplőválasztás: a saját magát alakító Gábor Lajos és Boros Lóránd figurája felejthetetlen élménnyé teszi ezt a bájos filmet. 

Vasárnapra ajánljuk: 

Mammut, 15.00, 17.00 és 18.30: IN MEMORIAM-vetítések három, a múlt évben elhunyt filmalkotó életművéből (15.00: Kaszás Attila – Kútfejek; 17.00: Mihályfy Sándor: Indul a bakterház; 18.30: Madaras József – Bekötött szemmel

Mammut, 16.30: Válogatás a 8. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál díjnyertes filmjeiből (B. Nagy Ervin: Borders; Sarosácz Iván: Kovács úr; Hegyi Magdolna: AU!; Szilágyi Varga Zoltán – Nagy Lajos: A világlátott egérke – Vonaton ringatózva; Tóth Pál: Éjszakai horgászat; Horváth Mária: Magyar népmesék - Hogyan telt a gyermekkorom; Jankovics Marcell: Az ember tragédiája – Egy jottányit sem!

fürkész
2008.02.02