39. Magyar Filmszemle – Beszámoló a 7. napról
Finisébe érkezett a 39. Magyar Filmszemle. A hetedik, utolsó előtti napra, hétfőre már csak egyetlen nagyjátékfilm maradt: Dettre Gábor kalandos sorsú Tablóján kívül két kísérleti és kisjátékfilmes blokk filmjeit nézhettük meg.

A Felhő a Gangesz felett rendezőjének, Dettre Gábornak régóta készülő új nagyjátékfilmje (amit már a tavalyi Szemlén is be akartak mutatni, ám végül nem készült el) futott már Romazsaru és Hangyaégetés címen is, végül Tabló lett. A mű alapjául szolgáló Kertész Ákos-bűnügyi regényt, A gyűlölet ára címűt sajnos olyan zavarosan sikerült adaptálni, hogy nem érthető tisztán sem a hősök motívumrendszere, sem az egyéb ok-okozati összefüggések, de néha egész jelenetek sem. A vicces az az egészben, hogy ha azt vesszük, hogy a filmnek volt egy 200 perces verziója is, és állítólag a tévében a későbbiekben műsorra kerül egy 5-ször 50 perces verzió is sorozat formájában, ebből az anyagból egy jó filmet is össze lehetett volna vágni, hiszen a kétórás darab számos jól sikerült jelenetet és rengeteg hiteles színészi jelenlétet és összjátékot tartalmaz. 

A K2-es és K7-es kísérleti és kisjátékfilmes blokk egyik legsikerültebb darabja Szecsanov Martin Lopott rimus (Hipi-hopi) című áldokumentumfilmje. A fergeteges humorú kisfilm állítása szerint a mai amerikai hip-hop zene és tánc Magyarországról, pontosabban Erdélyből származik: ott járták egészen a múlt század hetvenes éveiig a kender ünnepéhez kapcsolódó hipi-hopi táncot, amit hadaróverseny egészített ki... A Lopott ritmus ügyesen parodizálja az okoskodó dokumentumfilmeket, és remek ötletei, abszurd állításai miatt szinte végig lehet röhögni. 

Szintén kiemelkedett a mezőnyből Felméri Cecília Kakukk című munkája, amely egy pajzán népies mese arról, hogyan érte el az agyafúrt menyecske, hogy kényszerházassága nászéjszakáján ne ostoba férjével, hanem szeretőjével huncutkodhasson. A kísérleti filmek egyik legjobbja Csáki László (Fluxus hajfény, A hangya és a tücsök) Idegen szokása, mely Akutagawa novellája alapján játékfilmes, (ál)dokumentumfilmes és animációs elemekkel meséli el, kik és hogyan fedezték fel a dohányzást. A kisjátékfilmek közül érdemes még megemlíteni Erdélyi Dániel 411-Z-jét (ami egy hajóskapitány gondatlanságának súlyos következményeiről szól), a kísérleti filmek közül pedig Hegedűs 2 László Mozzzartját (ami ember és szúnyog küzdelmét énekli meg a lehető legegyszerűbb képi eszközökkel, Mozart zenéjével aláfestve). 

Keddre ajánljuk: 

Utolsó napjára a Szemle sajnos már nem tartogat túl sok programot. Azoknak, akik semmitől sem riadnak vissza, a Tabló (Mammut, 17.00; Uránia, 21.00) és a Márió, a varázsló (Uránia, 19.00) vetítéseit tudjuk ajánlani, a többiek pedig még délig szavazhatnak a szemle.film.hu-n a Szemlén látott kedvenc nagyjátékfilmjükre. A szavazatok alapján ítélik oda a díjkiosztón átadásra kerülő közönségdíjat. Szavazni itt lehet. 

fürkész
2008.02.04