Rövid, de kemény... életem
Rövid, de kemény... életem, 2008 Színes magyar vígjáték, 76 perc
Az új évezred magyar amatőr filmeseit nagyon foglalkoztatja a nagyvárosi paranoia (Nomen est omen, Szűzijáték), és a témát a jelek szerint egy ideig nem fogják tudni kimeríteni. Kovács István új filmje a szexről és a halálról szól, meg persze a kettőtől való félelemről.

Történetünk hőse a harmincéves Kornél, lemezbolti eladó, aki kerüli a feszülséget az életben, egy napon azonban egy jósnő kilátásba helyezi, hogy hamarosan meg fog halni, ezért jó lenne gondoskodnia az utódlásáról. Kissé csapzott emberünk nyakába veszi hát a várost, és számtalan kaland és találkozás (vakrandi, szexi pszichológus, nimfomán öngyikosjelölt, fura taxis) után visszatér a jósnőhöz, hogy pontot tegyen a történet végére. A rendezőnek továbbra sem erőssége a valós léthelyzetek bemutatása, továbbra is inkább a figurák karikírozásában és a meglepő fordulatokban erősködik, és közben olyan magabiztossággal mozgatja az elképzelt világában néha csak botladozó szereplőket, mintha pillanatragasztó segítségével építene kártyavárat. Kovács István Budapestje tele van szomorú, de igyekvő emberekkel; szexuális frusztrációval; opportunista üzletemberekkel, és nem utolsósorban közepesen eredeti beállításokkal. 

A Rövid, de kemény... életem némely epizódja többet mond a mai valóságról, mint Sas Tamás utóbbi három filmje összesen, de aki jó mondókát tud írni, annak nem kell rögtön belekezdeni egy regénybe. 

csmozi
2008.03.28