Rókavadászat
Vadászat öt évvel a délszláv háborút követően egy háborús bűnös után Szerbiában. Szokatlan haditudósítós kalandfilm a Matador rendezőjétől, Richard Shepardtól.

Az egy Esquire-cikk nyomán, nagyrészt valós események alapján készült filmben először ugyan túl kell tennünk magunkat azon, hogy Terrence Howardot (Ütközések, A másik én, A Vasember) és Richard Gere-t vakmerő híradósként látjuk, mivel meglehetősen hiteltelenek ezen szerepkörben. 

Szerencsére azonban nem sokáig, mivel hat év ugrás következik az időben: 2000. őszén járunk, és két főhősünket megállapodott/kiégett médiamunkásként látjuk viszont. Ez azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy elinduljanak Szerbiába felkutatni a világ legkeresettebb háborús bűnösét, Bogdanovicsot, a Rókát (=Radovan Karadzsics). 

A rutinos kettőshöz csatlakozik egy fiatal zöldfülű is (A tintahal és a bálnából ismert Jesse Eisenberg játssza), a három férfi pedig több-kevesebb lelkesedéssel beleveti magát ebbe a teljesen lehetetlen küldetésbe. A valószerű és valószerűtlen kalandok során azonban nagyrészt nem az akció kerül előtérbe, hanem a három figura, ami mind nagyon jól ki van dolgozva és együtt is remekül működik. 

Ami pedig szokatlan ebben az egészben, hogy Shepard filmje teljesen nélkülözi a legtöbb haditudósítós művet jellemző pátoszt és „műmájerséget”, ehelyett kifejezetten sok humorral és könnyedséggel közelít a témához (a szedett-vedett kis csapat tagjait például CIA-soknak nézik). 

Kellemes meglepetést szerez a tájékozottság is, amivel a bonyolult történelmi-politikai helyzetet és az alkotók számára távoli vidéket kezelik. Ezenkívül ha nem is mind eredeti helyszíneken, de Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában, nagyrészt helyi arcokkal forgattak. 

Kiadás: 

Magyar és angol sztereó, magyar DD 5.1-es hang, magyar felirat. Extraként magyar felirattal ellátott kétperces interjúk a három főszereplővel, Diane Krugerrel és a rendezővel, eredeti nyelvű werkfelvételek 5 percben, a film előzetese, valamint DVD-ajánlók. 

The Hunting Party, 2007 * 98 perc * SPI * (16) 

fürkész
2008.05.10