Szemtől szemben
Heat, Amerikai krimi, 1995
Ha az ember bűnügyi történetet néz filmen, akkor vagy a rendőrnek vagy rablónak kell drukkolnia, ám Michael Mann (Az utolsó mohikán, A bennfentes) örökbecsű munkájában bátran szurkolhatunk mindkettőnek, sőt, az is kiderül, hogy milyen kicsi a kettő közti különbség.

De bármennyire sok is a közös vonás Vincent Hanna hadnagy (Al Pacino) és Neil McCauley (Robert De Niro) között, örök barátság mégsem fog születni. Ugyanis Hanna kötelessége elkapni McCauley-t, a profi rablót, aki éppen egy pénzszállító páncélautót pakolt ki társaival, és egy frissen csatlakozott bandatag némi vérfürdőt rendez, így a Los Angeles-i rendőrség, Hanna hadnaggyal az élén, megfeszített erővel keresi a tetteseket. McCauley-ékat is 24 órás megfigyelés alatt tartják, pedig már egy újabb akción dolgoznak. 

A férfibarátság szép és fontos dolog, és Mann igen sok hangsúlyt fektet erre a kérdésre, néha még a közhelyesség kockázatát is vállalva. És senkit ne tévesszen meg a két nagy név - akik közül De Niro messze a jobb -, hiszen mikor a rendező a két főszereplő érzéseit boncolgatja, például Hanna házasságát vagy McCauley új kapcsolatát (sőt, a mellékszereplők magánéletét), akkor a Szemtől szembe csak egy közepes kriminek látszik. Ám amikor akció van, akkor egy zseniálisan megkomponált kalandfilmet nézhetünk, mint például a bankrablás és az azt követő üldözés jelenetei, amelyek túlzás nélkül a legjobbak közé tartoznak a műfajban - annyira, hogy még tengerészgyalogosoknak is vetítik kiképzés gyanánt. Ehhez képest némileg meglepő, hogy Mann nem eredeti alapanyagból dolgozott, hanem egy L.A. Takedown című 1989-es tévéfilmet újrázott - igaz, az valós események alapján íródott.

2008.06.06