Véres munka
Blood Work, Amerikai akcióthriller, 2002
A Véres munka félig-meddig a hatodik Piszkos Harry-epizódnak is betudható, csak hősét nem Callahannek, hanem Terry McCalebnek hívják, és nem a San Fransiscó-i rendőségen, hanem az FBI-nál dolgozik - pontosabban onnan vonult vissza egy „munka közben” elszenvedett szívroham után.

McCaleb exügynökön pedig szívátültetést hajtanak végre, és a sikeres műtét után lábadozó egykori nyomozót felkeresi egy nő, aki arra kéri, hogy találja meg nővére gyilkosát. A megfáradt ügynök visszautasítja a felkérést, de amikor megtudja, hogy a meggyilkolt asszony szíve most az ő mellkasában dobog, megváltoztatja az álláspontját - nyilván szívügyének érzi az eset felderítését - és a gyilkosok nyomába ered. Igaz, nem tud olyan gyorsan a gazfickó után futni, mint hajdanán, még ha néha a szívéhez is kap, a keze még mindig ugyanolyan biztos, és ha nem is egy Magnummal, de bármikor képes bárkit a helyére tenni.

Pedig ez az eset csak egy tragédiába torkolló szimpla bolti rablásnak tűnik, ám McCaleb exügynök kopószimata jól működik, rögtön felfedez árulkodó nyomokat, és szerencsére régi kapcsolatai is megvannak még a rendőrségen - ha akadnak is kollégái, akik nem örülnek újbóli felbukkanásának. Aztán, amikor a végén fény derül a gyilkos kilétére, az bizony komoly meglepetést okoz még a legtapasztaltabb krimikedvelőknek is, mert olyan fordulat ez, amitől az ember egész este bosszankodni fog, hogy miért is nem látta előre - persze egy ilyen figyelmeztetés után a kedves néző éberebben figyel majd, és talán neki hamarabb beugrik. Ami pedig Clint Eastwoodot illeti - aki egyben a rendező is -, ő most is olyan cool, mint bármikor, és hetvenévesen is bírja a tempót.

Forrás: Est.Tv Magazin

2008.08.01