Lidércfény (1996)
Angol filmdráma, 1996
Thomas Hardy 1896-ban írott regénye annak idején hatalmas felháborodást váltott ki: olyannyira, hogy a wakefieldi püspök máglyára is vetette a művet, annak erkölcstelen mivolta miatt - mások viszont jó pénzért, pult alól árulták.

A hazánkban kevésbé ismert Hardy (Egy tiszta nő) alacsony sorból származott, és bár művei mai szemmel aligha tűnnek felforgatónak, pláne megbotránkoztatónak, a viktoriánus Anglia szigorú társadalmi betagozódása, szépelgő prüdériája nem tűrte az osztálykülönbségeket legyőző művészi akarat és tiszta szerelem meséjét. A regény és a film hőse a szegény kőfaragó, Jude Fawley - az író apja maga is építőmester volt, de akad sok más életrajzi vonatkozás is - magasabb rang, egyetem és jobb élet után vágyódik. Az ambiciózus fiú önállóan tanul görögül és latinul, ám a sors nem segíti tervei elérésében. Boldogtalan házasságot köt egy gazdag disznótenyésztő lányával, egy nap azonban elhatározza, hogy változtat az életén.

Egyetemre megy, ahol megismerkedik egy távoli rokonával, Sue-val. A gyönyörű lány intelligenciája rabul ejti a férfit, és a két fiatal egymásba szeret. Mindketten megpróbálják felbontani házasságukat, ám a merev társadalmi szabályok végül tragikus véghez vezetnek. A balsorsú párt két kitűnő színész, Kate Winslet és Christopher Eccleston játssza, és bár övé a kisebb szerep, a Peter Jackson korai művében, a Mennyei teremtményekben feltűnt Winslet a film igazi sztárja. Ő ekkor még viszonylag ismeretlennek számított - azóta annyi díjat és jelölést kapott, hogy össze sem lehet számolni, mire lapunk kijön a nyomdából, talán még egy Oscarral is gazdagabb. És bár Kate gyakorlatilag mindent el tud játszani, pont az ilyen szabad akaratú, szenvedélyes és független nők megszemélyesítése áll neki a legjobban, mint a Lidércfény hősnője. Nem vidám film, de tanulságos.

Forrás: Est.Tv Magazin

2009.02.20