Égető bizonyíték
Burn After Reading, 2008 Színes, feliratos amerikai-angol-francia krimivígjáték, 96 perc
Film Cafe, június 2. 08:00
A Coen fivérek új filmjében Washington nem kémnek való vidék: egy frissen kirúgott CIA-s, Osbourne Cox ugyanis szorult helyzetben találja magát, amikor 1.) a megkezdett memoárját tartalmazó CD rossz kezekbe kerül, és 2.) felesége válni készül tőle.

Nem fenékig tejfel az élete a Hardbodies Fitness Center középkorú alkalmazottjának, Lindának sem, hiszen biztosítója nem hajlandó kifizetni azokat a plasztikai műtéteket, melyekre neki mindenképpen szüksége lenne. Ez a két szál pedig találkozik, sőt alaposan összegabalyodik: éppen Linda és hűséges harcostársa, Chad ugyanis a két szerencsés (?), aki egy véletlen folytán megkaparintja a titkokat rejtő lemezt. 

Az Égető bizonyítékban fontos szerep jut ezenkívül Cox feleségének, a feleség szeretőjének (aki szintén ügynök vonalon utazik, csak pénzügyi területen, és vigyázat: fegyvere van!), a szerető feleségének, a konditermi dolgozók főnökének, az orosz nagykövetségnek, néhány nagy fekete autónak, na és jó adag emberi hülyeségnek. 

Az új Coen-mű az egyik oldalon megtartotta azt a műfajt, a fekete komédiát, amiért a testvérpárt annyira szeretjük, a másik oldalon viszont klasszikus, félreértéseken alapuló „tévedések vígjátéka”. Remekül megírt forgatókönyvébe ugyan bele lehet magyarázni mindenféle társadalomkritikát a mai Amerika állami vezetésének működéséről, de ne tegyük, hiszen az Égető bizonyíték valójában egy nem annyira fajsúlyos, de rendkívül szellemes és stílusosan levezényelt darab: igazi örömmozi rendezőnek, színésznek, nézőnek egyaránt. 

fürkész
2008.11.20