Hazugságok hálója
Body of Lies, amerikai akcióthriller, 128 perc, 2008, 123 perc, Fórum Home Entertainment
A nemzetközi hírszerzés darázsfészek jellegű berkeibe kalauzol a csupa nagyágyúból álló alkotói stáb.

Russell Crowe játssza az otthon kényelméből a tengerentúli szálakat rángató bábjátékost, míg a terepen a saját bőrét folyamatosan kockára tevő ügynök szerepét Leonardo DiCaprio alakítja. A hetvenéves rendező, Ridley Scott A Sólyom végveszélyben és a Mennyei királyság után hasonló rutinnal és lendülettel rohanja le kameráival a közel-keleti helyszíneket - a bemutatott kémkalamajkák veszélyességéhez mérten.

A forgatókönyv egyszerre hoz meglepő fordulatokat és nagyon kiszámítható, utolsó pillanatos megmeneküléseket, legérdekesebb újdonsága viszont az, ahogy „az ellenség köztünk van”-téma újszerűen kifordított értelmezését adja: a nagy nemzetközi kavarógép hozzánk hasonló átlagember, hétköznapi családos hájfej. A figurát játsszó Crowe mellett a Spíler elbeszélőjeként is ismert Mark Strong mint a jordániai titkosszolgálat vezetője az erőtér másik pólusa - külön érdekesség, hogy az ő nem amerikai kultúrájú, hagyományosabb és egyáltalán nem demokratikus értékrendet képviselő személyisége tűnik fel rokonszenvesebb színben. 

Kiadás: A nem feliratozható audiokommentárt holtkomoly modorban és elgondolkodó ritmusban mondja fel a rendező, William Monaghan forgatókönyvíró és David Ignatius, a film alapjául szolgáló regény szerzője, aki újságíróként több évtizede járatos a Közel-Kelet zűrös világában. Három darab tíz perc alatti, a PR-szintről nehezen elmozduló werkfilm világítja meg a hátteret. 

nelson
2009.04.06