Csipkerózsika
Szeged, Kisszínház, 2011. március 6. 19:00
Csipkerózsikát és történetét mindenki ismeri, hiszen réges-régen, több mint 300 éve bűvölte el ez a mese először az embereket Charles Perrault-nak köszönhetően. Terjedt szájról szájra, a Grimm testvérek átdolgozták, de Csajkovszkij az eredeti francia művet vette alapul, amikor megalkotta balettjét.

Mindezek után a Csipkerózsika ismét megújult, hiszen a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkciója új fényben mutatja meg a régi történetet.

Amely elsőre egy aranyos mese, ám a mandulaszemű kedves kislány figurája mögé nézve egy kevésbé bűbájos történet rajzolódik ki: az első vér, a hibernált leány, az alvó udvar, az orsó szúrásának fenyegetése, az örökkévalóságnak tűnő álom riasztó képei, a 100 évig tartó kóma utáni ébredés döbbenete és a várakozás egy csókra, mely megmentheti a világot az érzelmek teljes ellaposodásától. 

A romantika korában elaludni és a XXI. században ébredni. Ijesztő lehetőség. Egy klasszikus mese, ahogyan még nem láttuk. Álmok, vágyak, szexualitás: avagy nézzünk a dolgok mögé, hátha ott alszik egy szépség. 

A darab koreográfusa és rendezője, Juronics Tamás - akinek munkásságát nem régen Kossuth-díjjal ismerték el - egyedi nézőpontból közelíti meg a klasszikus mesét. Bevonta a körülötte lévőket az alkotási folyamatba, akik sokszor inspirációul egy-egy érzést vagy szót kaptak, hogy gondolják tovább. A díszletet és a jelmezeket Kentaur álmodta meg. Az előadás zenéjét ugyancsak nem hétköznapi módon 2 DJ állította össze. 

PM
2009.04.07