A pálya csúcsán
For Love of the Game, amerikai romantikus dráma, 132 perc, 1999
A sportfilm intézményét ugyebár alapból fokozottan kritikus szemlélettel fogadjuk. Súlyosbító körülmény, ha a történet középpontjában egy kiégett és leírt karakter áll, aki utolsó meccsével/versenyével kétségbeesetten próbál visszakapaszkodni a csúcsra. Kivéve persze, ha Mickey Rourke-ról vagy Sly Stallonéről van szó.

Kevin Costnerrel szemben már korántsem vagyunk ily jó arcok, noha filmtörténeti bűnlajstroma semmivel sem bővelkedik súlyosabb darabokban, mint az imént említett urak egyik-másik műve. Egyrészt mert A pálya csúcsán – a Pankrátorral vagy a Rocky Balboával ellentétben – nem kvázi önéletrajzi ihletésű mű, másrészt mert Costner hosszú idő elteltével sem képes feleleveníteni mindazt a tudást, amit anno a színitanodában magába szívott. A pálya csúcsán azonban ezzel együtt is nézhető produkció. 

 

A Detroiti Tigrisek legendás dobójátékosa, Billy Chapel mindig jobb volt a baseballban, mint a szerelemben, a pályán ugyanis mindent elért, ami csak lehetséges. Egy kiábrándító évad végén azonban felesége váratlanul dobja, menedzsere pedig közli vele: jövőre felbontják játékosi szerződését. Hősünk tehát ebben az euforikus lelkiállapotban áll pályára a mindent eldöntő mérkőzésen. 

kirsch
2009.08.05