Isteni szikra
Flash of Genius, 2008, 114 perc, Fórum Home Entertainment (12)
Miért kéne, hogy érdekeljen minket egy szürkébbnél is szürkébb feltaláló szaki rögeszmés küzdelme a saját igazáért? Például azért, mert a megtörtént eset alapján készült filmnek sikerül pár olyan kérdést feltennie, amire nem saját maga válaszol.

Dr. Robert Kearns mérnöktanár találta fel azt a ketyerét, amely az autók ablaktörlőjének két törlése közé rövid szünetet iktat be. Tekintve, hogy már réges-rég minden autó fel van szerelve ilyennel, azt gondolhatnánk, kisebb műszaki sikersztori az ügy, de nem így van. Kearns ugyanis fejébe vette, hogy majd ő maga fogja gyártani a találmányát egy kis üzemben, ami nem vágott egybe a hatalmas Ford autógyár elképzeléseivel, amivel együttműködni készültek. Amikor a Ford saját fejlesztéseként kezdte gyártani ugyanazt a masinát, Kearns begőzölt, és évekig tartó pereskedésbe kezdett.

Nem a Dávid–Góliát-küzdelem izgalmas ebben a filmben, hanem hogy elgondolkodtat: vajon képesek lennénk-e mi is visszautasítani a felajánlott busás kárpótlást, hogy az igazunk elismerését kikényszerítsük? És a másik oldalról: vajon megéri-e ez a cél, ha közben a családunk és az egész életünk rámegy a dologra? A főszerepben a mindig jó Greg Kinnear alakít hatalmasat. 

Az eredeti mellé DD 5.1-es magyar szinkron is van, extraként pedig a rendező, Marc Abraham audiokommentárját kapjuk, valamint egy csomó kihagyott jelenetet választható kommentárral. 

nelson
2009.08.17