Ház a Kísértet-hegyen
House on Haunted Hill, amerikai thriller, 96 perc, 1999
Stephen Price, a milliomos öt idegent hív meg hátborzongató kastélyába felesége, Evelyn születésnapjára. Price fejenként egymillió dollárt ajánl fel mindenkinek, aki hajnalig kitart a házban. A látogatók nem is sejtik, hogy az éjszaka során a kísértetház egyre több csapdával teszi próbára tűrőképességüket…

A horror műfajban a fent felvázolt történet ugyebár hasonlóan eredetinek minősül, mint egy videokorszakos karatefilm esetében az „ifjú tanítvány bosszút áll apja/mestere/aranyhörcsöge haláláért” jellegű sztori. Ez önmagában még ugyebár nem lenne baj, ha a film nyomokban változatos fordulatokkal, megoldásokkal, netalántán szokatlan halálnemekkel élne.

Mivel esetünkben egyik sem következik be, már az huszadik percben önkéntelenül is azon kezdünk rimánkodni, hogy a kastélyban garázdálkodó költséghatékony szellemek (mert hogy az épület dugig van ilyenekkel) mielőbb tépjék fel a szereplők orrlyukát halántékig. Annál is inkább, mert így temérdek idegesítő visítástól és klisés csavartól kímélnénk meg magunkat.

kirsch
2009.08.28