Kicsi, de nagyon erős
magyar filmdráma, 113 perc, 1989
Újabb klasszikus a magyar filmgyártás azon időszakából, amikor még a bojlerszerelők tisztes hivatásukkal foglalatoskodtak, és nem dédelgettek forgatókönyvírói ambíciókat csak azért, mert valamely hozzátartozójuk filmes berkekben tevékenykedett.

Az ún. aranykor másik, mai szemmel már-már bizarrnak ható sajátossága pedig nem volt más, mint hogy tehetséges színészek kvalitásaiknak megfelelő filmekben vállaltak szerepet, és nem érezték kínosnak, hogy a premier másnapján álbajusz és álszakáll nélkül jelenjenek meg az utcán. Bármily szomorú is, Gáspár Sándor és Mucsi Zoltán napjainkra már joggal válhatott volna az álcázás nagymesterévé. 

Bogár Pált betörés gyanúja miatt egyéves vizsgálati fogság után - bizonyítékok hiányában - elengedik. A férfi látszólag elfogadja a társadalom deklarált normáit, kemény fizikai munkát vállal egy gyárban. Szabadidejében azonban ismét lakásbetöréseket hajt végre, körültekintően, nyom nélkül. A szerzett pénzt, aranyat húgának és családjának adja. Bár mindig egyedül dolgozik, sofőrnek magával viszi gyámoltalan sógorát. Bogár életelve: nekik is joguk van jól élni, s ezt munkából lehetetlen biztosítani. A vetélytárs banda azonban a sógort kihasználva csapdába csalja Bogárt. 

kirsch
2009.11.16