Szökés Colditzból
Colditz, 1. rész angol romantikus dráma, 92 perc, 2005
A második világháborús filmek elviekben egytől-egyig halálosan unalmas alkotások, hiszen máris történelmileg bizonyított a Szövetségesek győzelme. Ellenben még így is akadhatnak érdeklődésre számot tartó, eddig feldolgozatlan témák.

Ennek dacára máris figyelmeztetném a hasonszőrű filmek addiktjait, hogy még véletlenül se számítsanak Ryan közlegény megmentése, Ellenség a kapuknál, netalántán Top Secret! kaliberű műre, ez ugyanis inkább tűnik egy Discovery Channel-es dokumentumfilm amatőr színészekkel eljátszott feldolgozásának. 

Három tiszt megszökik egy hadifogoly-táborból a II. világháború elején. Kettejüket, Jack Rose-t és Tom Willis-t elfogják a németek, és elszállítják őket a hírhedt, szuperbiztos hadifogoly-táborba, Colditz-ba, egy félelmetes és erősen őrzött gótikus kastélyba, a lengyel határ közelébe. A harmadik szökevény, Nick McGrade-et azonban heteken keresztül bujkál mindenütt Európában. Eljut Londonba, ahol csatlakozik a MI9-hez, egy titkosszolgálati csoporthoz, amelyet Fordham alezredes vezetésével azért hoztak létre, hogy segítséget nyújtson a szökevény hadifoglyoknak. Felkutatja Jack szépséges barátnőjét, Lizzie-t, hogy elmondja neki, hol van Jack, azonban idő közben halálosan beleszeret a nőbe… 

kirsch
2010.02.08