Charlie St. Cloud halála és élete
Charlie St. Cloud, 2010 Színes, feliratos amerikai–kanadai filmdráma, 99 perc
A végzős gimnazista, Charlie St. Cloud egy végzetes napon szeretett öccsével, Sammel az oldalán szenved autóbalesetet – ő túléli, testvérét viszont nem tudják megmenteni. A fiú ígéretet tesz a halottnak, hogy mindig mellette lesz, ...

...ezért évekkel később, már fiatalemberként, gondnoknak áll abban a temetőben, ahol Sam nyugszik. Charlie meghatározott rituálé szerint éli mindennapjait: minden este találkozik öccsével a közeli erdő egy elzárt kis tisztásán, majd baseballoznak és beszélgetnek egy sort. A szellemlátó fiatalember azonban csakhamar közelebb kerül egykori osztálytársához, a gyönyörű és kalandvágyó Tesshez, aki egy héten belül hosszú útra indul: vitorlás hajójával akarja megkerülni a Földet. Charlie tehát sorsdöntő lépésre kényszerül – megszegje a fivérének tett fogadalmat és válassza Tesst s vele együtt az életet, vagy maradjon továbbra is a csendes temetőben, a holtak világában?

Azt, hogy a High School Musical-filmeken kívül is elboldogul, Zac Efron már a Megint 17-tel demonstrálta. A Charlie St. Cloud halála és életében azt is alkalma nyílik bebizonyítani, hogy több, mint egy szép arc, és egy igazán komoly, drámai szerepben is képes helytállni. A misztikus-romantikus filmdrámát pedig éppen az a Burr Steers rendezte, akivel az ifjú színész a Megint 17-ben is dolgozott. A mű Ben Sherwood azonos című regényén alapul, s mivel magyarul csak egy rövidített verziója jelent meg, a hazai nézőknek az adaptációban elkövetett kisebb-nagyobb változtatások miatt sem kell, hogy túlzottan fájjon a fejük. 

firkász
2010.08.19