Ahogy tetszik
Kőszeg, Brenner János Közösségi Ház, 2011. július 31. 20:30
„Színház az egész világ, És színész benne minden férfi és nő”. Ez az idézet kétségkívül az egyetemes drámairodalom egyik legismertebb részlete. Shakespeare tollából, az Ahogy tetszik című darabból való és biztosan sokaknak ismerős.

A mű, ha úgy tetszik mese, ha úgy tetszik, szerelmes história. A szálakat pedig egy rendkívül okos nő, Rosalinda mozgatja. Barátnőjével végignézik, ahogy a vonzó és fiatal Orlandó legyőzi az életére törő hatalmas birkózót. E férfias tettet látva Rosalinda beleszeret Orlandóba. Ám a férfit saját, gonosz bátyja elűzi a háztól.

Na eddig akár egy dél-amerikai sorozatra is ráillene a sztori. Ám itt jön a Shakespeare-i csavar. Üldözött hősünk erdőben húzza meg magát, ahová a két kísérővel a lány is követi, méghozzá fiúruhában. És Oralndó nem ismeri fel! Ha ezen túltesszük magunkat, már könnyű belefeledkezni a bölcs gondolatokkal teli, romantikus eseménysorozatba, ahol mindenki megtalálja a szerelmet. Mert ez igenis lehetséges, még ha manapság sokan nem is hiszik ezt.

Amaranta
2010.07.15