Édes Anna
Szeged, Kisszínház, 2011. április 23. 19:00
„A hólyagos kéz érdes karcolásában volt valami kimondhatatlan édes és mézes.” Tudom, kötelező volt, de olvastátok Kosztolányi Dezső egyik legismertebb regényét? Vagy megnéztétek Törőcsik Mari főszereplésével Fábri Zoltán ’58-as filmjét?

Furcsa szerelem, elfojtás, társadalomrajz, alárendeltség, tragédia. És nagy sikerű mű. Kosztolányi magát is „szellemi” cselédnek érezte, aki reggeltől napestig dolgozik, nem lehet önálló és szabad, ez adta Anna történetének kiindulópontját. A keserű életű Édes Annáról szóló regény annyira jól sikerült, hogy a magyar irodalom remeke lett, számos színházban mutatták be, valamint film készült belőle.

A Szegedi Nemzeti Színház novemberben állítja színpadra Keresztes Attila rendezésében, aki a tavalyi évadban a Liliom című sikerdarabot jegyezte. Ám a Vizy Kornélt alakító Borovics Tamás úgy nyilatkozott nemrég, hogy a próbák elején kiderült, a rendező a sorok között véli felfedezni a lényeget, vagyis nemcsak egy szokványos történetmesélésre számíthatunk, hanem várhatóan izgalmas, kicsit hitchcocki hangulatot idéző színdarabot láthatunk a Kisszínházban november 26-tól. 

hédi
2010.11.19