Meggyalázás
Zsámbék, Zsámbéki Színházi Bázis, 2011. június 26. 20:30
Botho Strauß Meggyalázás című darabja most először hangzik el magyar nyelven, Borbély Szilárd fordításában. Mint A park című darabnál, az író polemizál Shakespeare-rel és szembeállítja az emberiség mohó vágyát az erőszak bemutatására és a vele járó tapasztalható, ...

...növekvő közönyt tárja elénk. Ahogy az egyik szereplő is mondja: „A vérfürdő többé nem elég. Az erőszak a fáradt nézők nyalánksága. A Gonosz sivár és lapos.” 

A Meggyalázás projekt kapcsán szó szoros értelemben egy V4-es együttműködésről beszélhetünk. A rendezőnő (Lucie Málková), a koreográfus (Halka Třešňáková) és a díszlettervező (Nikola Tempír) Csehországból származnak, a jelmeztervező (Barbara Wojtkowiak) lengyel és a dramaturg (Gertrud Korpič) szlovákiai magyar. 


A projekt fő gazdája az „o.s. Divadlo Unlimited“ egy fiatal rendezőkből, dramaturgokból, díszlettervezőkből és színészekből álló szabad csoport, akik a Prágai Színművészeti Egyetem (DAMU) színpadán, a Diszkben mutatkoztak be. Alkotásaik közös gondolkodással születnek, és kortárs témákra reflektálnak. Az egyetem elvégzése után sajátos színházi nyelvüket használják különböző prágai színházaknál. (Lucie Málková saját darab rendezésével a Mlčenlivá (A néma lány) c. előadását a Cross klubban mutatta be (bemutató 2008. 11. 30.) A Krásná z Roissy (O története) az A studio Rubín közreműködésével jött létre (bemutató: 2010. szeptember 9.).  

 

A projekt magyarországi partnere a Függetlenül Egymással Közhasznú Egyesület, amely színházi produkciók létrejöttét támogatja, valamint a Zsámbéki Színházi Bázis, amely befogadja a produkciót. 

2011.06.22