„A Thor előtt nyolc hónapig nem volt munkám” - Chris Hemsworth
Chris Hemsworth első ránézésre is igazi viking harcos, de miután megkapta Thor szerepét, ezt a jelzőt már le sem moshatja magáról. Az ifjú sztár a film DVD-megjelenése apropóján mesélt a jó jelmez előnyeiről, a hatalmas kajálásokról és arról, milyen érzés Istent játszani.

- Chris, fantasztikusan festesz a Thor jelmezben. Emlékszel arra a pillanatra, amikor először felpróbáltad? Rögtön szuperhősnek érezted magad? 

- Igen, fantasztikus volt először a kosztümbe bújni. Rengeteg ember dolgozott azon a ruhán, és amikor először magamra vettem, mind ott akartak lenni és rajtuk kívül még a stáb egy része is ott tartózkodott. Mindenki azt mondta, hogy „Igen, ez az!”. Anthony Hopkins is ott volt aznap a saját jelmezét felpróbálni, és amikor ott álltunk egymás mellett, csak egymásra néztünk és azt mondtuk, hogy „Ezek után már nincs is szükség színészi alakításra. A jelmez elvégezte a munkát helyettünk”.  

- Minden szuperhősnek van valami spéci fegyvere, ami Thornál a kalapács. Úgy viseled, mintha azzal születtél volna… 

 

- Ez a része azért nem ment annyira könnyen (nevet). Sok-sok munkámba került. A képregényektől kaptunk sok segítséget, ahol megnéztük, hogy Thor milyen testtartásban viseli a fegyvert, illetve hogyan harcol vele. Ezeket próbáltuk utánozni. Elképesztő dolgokat csinál vele: amikor eldobja, a fegyver egy bumeránghoz hasonlóan visszatér hozzá. A kaszkadőrökkel rengeteget kellett gyakorolnom, hogy bánni tudjak egy ilyen nehéz fegyverrel. 

- Alapból nem vagy egy kis srác. Igaz, hogy Thor szerepéért még nagyobbnak kellett lenned? 

Tíz kilónyi izmot kellett magamra pakolnom a film kedvéért. Ha nem forgatok, akkor is sokat edzem és járok konditerembe, így nagyon nehéz volt ezt az extra igényt megvalósítani. Ahogy befejeztük a forgatást, rögtön vissza is fogytam.  

- Mi volt a módszered? Emlékszem, Dwayne Johnson mesélte, hogy ő ebédre két-három egész csirkét is megeszik ilyenkor… 

- Az biztos, hogy én is rengeteg csirkét ettem. Ezen kívül proteinitalok és steakek tartoztak az állandó menümbe. 

- Jó érzés volt ennyi ételt magadba tömni? 

 

Nem mondanám. A gyomrom egy idő után szinte tiltakozott a kaja ellen. Az edzés volt a könnyebbik része. A sok kajával nagyon megszenvedtem. 

- Milyen volt az edzésterved? 

Az nem változott sokat ahhoz képest, mint amit korábban edzettem. Ami változott, hogy sem a Thor előtt, sem a Thor után nem tömtem magamba annyi extra kaját. Ezért is ment utána olyan gyorsan a fogyás. 

- A film 400 millió dollárt hozott a mozikban világszerte. Milyen érzés egy ifjú ausztrál számára egy ekkora világsiker? 

- Egy álom vált valóra. Thorral nemcsak egy, hanem rögtön két franchise részese is lettem, hiszen szerepelni fogok a Bosszúállók moziban is, olyan arcokkal, mint Robert Downey Jr., Samuel L. Jackson, Mark Ruffalo… Ez hatalmas lehetőség számomra, és imádom ezeket a történeteket. 

- Könnyen jött a siker vagy sokat dolgoztál érte? 

- Azt nem mondanám, hogy könnyen jött, de az biztos, hogy jó adag szerencse is kellett hozzá. Színészként az a lényeg, hogy folyamatosan tudj dolgozni. Mielőtt jött a Thor és a Red Dawn című akciófilm, nyolc hónapon át egyáltalán nem kaptam semmilyen munkát. Ilyen ez a business. Egyszer non stop dolgozol, máskor pedig azt veszed észre, hogy nincs mit csinálnod. Ha dolgozhatsz, az igazi áldás. 

- Most, hogy világsztár lettél, hogyan kezeled a hirtelen jött népszerűséget?

- Folyton ezt kérdezik tőlem, de be kell valljam: fogalmam sincs. Most is csak színészkedem, mint ahogy előtte is tettem. Próbálom a boldogságomat nem olyan külső tényezőkre építeni, mint a csillogás és a népszerűség. Ott van a családom és ott vannak a barátaim, akikre mindig számíthatok, és én próbálok inkább rájuk építeni. Vannak pillanatok, amikor az ember megfeledkezik a legfontosabb értékekről, de ha eléggé fókuszáltak vagyunk, akkor meg tudjuk különböztetni a lényegeset a kevésbé lényegestől. 

- Thor egy norvég istenség. Ijesztő dolog Istent játszani? 

- Igen (nevet). A legtöbb karakter esetében lehetőséged adódik, hogy igazi embereket tanulmányozz a szerephez. Ha orvost játszol, elmész kicsit az orvosok közé ihletet meríteni. Ha politikust játszol, megteheted ugyanezt. Egy istenség azonban teljesen más. Nem találsz isteneket az Arany Oldalakban! Ilyenkor egy dolgot lehet tenni: minél emberibbé kell tenni a figurát, és én is ezt az utat követtem. 

- Mesélnél a forgatástól? Mennyi green screent használtatok? 

- Meglepődnél, hogy mennyire keveset. A rendező, Kenneth Branagh sokkal meggyőzőbbnek gondolta valódi díszletek között dolgozni. Amit a filmen látsz, az jórészt valóságos. Az a Bo Welch építette a díszleteinket, aki az Ollókezű Edwardon, a Men in Blacken és a Beetlejuiceon is dolgozott.  

- Thor rajongó voltál a film előtt is? Olvastad a képregényeket? 

- Őszintén szólva egyáltalán nem olvastam képregényeket a szerep előtt. Viszont az északi mitológia mindig is nagyon érdekelt és már a film előtt is nagy csodálója voltam. 

A Thor szeptember 29.-én jelenik meg DVD-n és Blu-rayen.

Tulu/Select Video
2011.10.06