East Side Stories
East Side Stories, 2011, Színes magyar szkeccsfilm, 100 perc
2009. végén, 2010. elején született az a tévés projekt, melynek keretében fiatal rendezők kortárs íróknak a rendszerváltásról, ill. az azután eltelt 20 évről szóló novelláit filmesítették meg Hajónapló cím alatt. Az így elkészült

...tizenkét, 25-25 perces rövidfilmből később négyet East Side Stories címmel egy szkeccsfilmmé összeállítva a 42. Magyar Filmszemlére is beneveztek (nyertek is vele egy díjat). Bodzsár Márk Levegőt venni című, Zoltán Gábor írása alapján készült alkotása (East Side Stories-beli címén The Other Side) egy negyvenes cégvezetőről szól, aki elkezd megszállottan uszodába járni. A kisfilm – mely egy, a rendszerváltás után kialakult jellegzetes attitűd (vagy talán csak egy tipikus emberi tulajdonság) kifigurázása – a válogatás legjobban sikerült darabja.

Bollók Csaba Summertime-ja (új címén The Sunny Side) Balázs Attila novelláiból született, és benne három különböző korban és helyszínen is (1914-ben Szarajevóban, 1971-ben a „jugó” tengerparton és 2006-ban, a budapesti zavargások idején) láthatjuk az időutazó hősöket. 

Hajdu Szabolcs – aki Tar Sándor alapján forgatott – káeurópai, kocsmákban és egy kopár lakásban játszódó „munkanélküli-bluest” alkotott a Te országoddal (új cím: The Wild Side), míg Török Ferenc idegborzoló szaxofonfutamokkal alázenélt Itthonjában (The Flip Side, Spiró György nyomán) egy régi tárcsázós telefon visszaszolgáltatásából bomlik ki a kis magyar reality. Utóbbi mű külön szépsége, hogy élete utolsó filmszerepében láthatjuk benne Garas Dezsőt. 

fürkész
2012.01.11