Suszter, szabó, baka, kém
Tinker Tailor Soldier Spy, 2011 Színes, magyarul beszélő francia-angol-német thriller, 127 perc
Már most borítékolható, hogy a legújabb John le Carré-adaptáció az idei ceremónia-dömping egyik fontos szereplője lesz. Valószínűleg a magyar közreműködésnek köszönhető – a részben nálunk forgott nemzetközi produkció egyik...

...kulcsjelenetében feltűnik Mucsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter is –, hogy egy ilyen típusú, fajsúlyos darab már röviddel az amerikai premier után, a díjzápor kellős közepén megérkezett a hazai mozikba. Aki ismeri le Carré munkásságát, nagyjából sejti, mire gondolunk. Le Carré ugyanolyan megkerülhetetlen alakja az angol ügynökregény műfajának, mint Ian Fleming, a James Bond-történetek szerzője. Az Agatha Christie-féle klasszikus hagyományt követő író „intellektualizálta”, szépirodalmi szintre emelte a kémregényt: ő az akció helyett sokkal inkább szereplői motivációira koncentrál, vagyis fontosabb számára a miért, mint a mit és a hogyan.

Ugyanez érvényes az 1974-ben írott Suszter, szabó, baka, kém (nálunk Árulás címmel jelent meg a regény) film változatára is: a rendezői székbe a szerző által javasolt svéd Tomas Alfredson (Engedj be!) szöveghűen álmodta vászonra a le Carré-i világot. Akik tehát lövöldözős fogócskára és szupertrükkökre vágynak, jobb, ha elkerülik a mozit, amelynek értő befogadásához ráadásul szükségeltetik némi politika-történeti háttértudás is.  

A brit titkosszolgálati gépezet kulisszái mögé vezető, a hetvenes évek Angliája és a keleti blokk között ingázó, feszes cselekményvezetésű, okos darab a téma iránt fogékonyak számára azonban igazi felüdülés lesz. Pláne, hogy a főhőst, George Smiley-t alakító Gary Oldman keze alá olyan nagyágyúk játszanak, mint Tom Hardy, Colin Firth, John Hurt, Mark Strong és Ciarán Hinds.  

zsinora
2012.01.20