Star Wars I. - Baljós árnyak 3D
Star Wars: Episode I – The Phantom Menace 3D, 1999 Színes, magyarul beszélő amerikai sci-fi, 136 perc
1999-ben talán még a Happy Gang feloszlását sem előzte meg olyan türelmetlen várakozás, mint a Star Wars-széria újjáélesztését. Ezzel szemben – kasszasiker ide vagy oda – a Baljós árnyak finoman szólva is megosztotta a közönséget.

Egyesek a karakter nélküli karaktereket, míg mások a színészi teljesítményt vagy éppen a „banális sztorit” kifogásolták. A legélesebb bírálat azonban Jar Jar Binks kapcsán érte a visszatérő művet. Sőt talán az az állítás sem túlzás, miszerint animált figurát Pikachu óta nem övezett ekkora gyűlölethadjárat. A tepsiszájú gungan ripacskodását leszámítva azonban az ominózus előzményepizód – mai szemmel nézve – némileg rácáfol legfőbb kritikusainak véleményére. Ezt maga a Star Wars szellemi atyja, George Lucas sem gondolhatta másként, így 3D-ben is elkészítette a szóban forgó művet.

Azzal még a klasszikus trilógia rajongói B-közepe sem vádolhatja a Lucasfilmet, hogy a Baljós árnyak ne lett volna átkozottul látványos, így nagy ballépésre a 2012-es verzió esetében sem számíthatunk. És ha netalántán a történet felelevenítésre szorulna: a Kereskedelmi Szövetség csatahajóival blokád alá veszi a Naboo bolygót. A főkancellár utasítására két jedi lovag, bizonyos Qui-Gon Jinn és tanítványa, Obi-Wan Kenobi tűnik fel a színen, hogy rendezze a konfliktust. Mindeközben kényszerleszállást hajtanak végre a Tatooine-on, ahol találkoznak az ifjú kora ellenére is karrierista Anakinnal (aki ekkor még köszönő viszonyban sincs a lélegeztető bukósisakkal).

kirsch
2012.02.03