A vér és a méz földjén
In the Land of Blood and Honey, 2011, Színes, feliratos amerikai háborús dráma, 127 perc
Közvetlenül a kilencvenes években tombolt délszláv háború előtt szeret egymásba Szarajevóban egy szerb fiú, Danijel és egy bosnyák muszlim lány, Ajla. Ám a bimbózó kapcsolatot derékba töri a háború, ahol ők ketten természetesen...

...ellentétes oldalon állnak. Sőt a fiú – apai nyomásra – egy szerb katonai csapat vezetője lesz. Ebben a minőségében esélye nyílik maga mellé venni (igaz, szolgaként) a lányt, aki akkorra már a csetnyikek foglya. Kapcsolatuk azonban innentől kezdve még drasztikusabban megváltozik, hiszen Ajla, aki a háború előtt festőművész volt, nehezen bírja a rabságot, Danijel pedig szenved attól a helyzettől, hogy embert kell ölnie. 

Mivel a színészi pályán szinte mindent elért, amit csak lehet, nagyon is logikus lépés volt Angelina Jolie-tól, hogy rendezni kezdett (ha nem is minden előzmény nélkül, lásd 2007-es, A Place in Time című dokumentumfilmjét). Ahogy az sem meglepő, hogy a kortárs filmvilág egyik legnagyobb sztárja élénk érdeklődést mutat egy ilyen kockázatos téma iránt, mint a délszláv etnikai konfliktus, hiszen köztudott, hogy Jolie az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának nagykövete, és ebben a szerepkörében folyamatosan figyelemmel kíséri az egykori háborús gócpontokat. 

Háborús filmjét ugyanakkor erősen érzelmi alapon, nem pedig a történelmi pontosság igényével közelítette meg (saját bevallása szerint nőként és anyaként dolgozta fel a témát): valójában a jól ismert Rómeó és Júlia-sztorit látjuk újból megelevenedni, melyhez ezúttal hazánk helyszínei nyújtanak hiteles hátteret. 

firkász
2012.02.23