Paravarieté - avagy 1017 egymást kioltó drámai mozzanat
Pécs, Zsolnay Kulturális Negyed, 2012. március 27. 20:00
Tasnádi István darabjának eredettörténete igencsak érdekes: 2003-ben a Krétakör mutatta be Pesten, egyetlen alkalommal. Aztán két évvel később a két felvonásosra duzzasztott változat Kaposváron debütált, majd napra pontosan...

...hét évvel az ősbemutató után a varieté visszatért a fővárosba. Azóta sokszor, sok helyütt játszották, most a Pécsi Tavaszi Fesztivál keretében Pécsett is műsorra kerül.

Mind középszerűek vagyunk – akár ez is lehetne a darab mottója, vagy alcíme. Ezt a középszerűséget elviselni csak egyféleképpen lehet: ha kabarét csinálunk belőle és jól kiröhögjük magunkat. A Paravarieté hősei hétköznapi emberek, abszurdba hajló, irracionális történeteik egy show keretében tárulnak elénk, jelenetről jelenetre, cirkuszi mutatványok formájában. És ahogy egy igazán jó előadástól elvárható, a nevetés gyakran a torkunkon akad, hiszen ezek az „egymást kioltó mozzanatok” bizony nagyon is ismerősek lesznek.  

A csetlő-botló, mégis szerethető figurákat ex-Krétakör színészek keltik életre, és persze itt van Csákányi Eszter, akiről a kritika csak szuperlatívuszokban beszél, és aki alakításért elnyerte a 2011-es VIDOR fesztivál Legjobb női alakításáért járó Columbina-díját. 

kaamir
2012.03.22