Szörnyek keringője

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (10)
Semmi kétség, Hollywood is tud úgy nyúlni valós emberi érzésekhez és komoly társadalmi problémákhoz, hogy ne egy agyonmoralizált, kínosan ostoba, szellemtelen filmipari képződményt kapjon az arcába a szerencsétlen mozinéző. A Szörnyek keringője kitűnő példa erre.
Hank Grotowski (Billy Bob Thornton) fegyőr egy Georgia állambeli büntetőintézetben. Errefelé a rasszizmust komoly hagyományok táplálják, ahogyan Hankra is jókora adag jutott fröcsögő apjától (Peter Boyle), úgy igyekszik fiát, Sonny-t (Heath Ledger) is ebbe az irányba terelni, jelentősen kisebb sikerrel. Sonny-nak ugyanis vannak érzései, és ezeket felszínre is engedi, amikor az egyik halálsoros elítéltet kell kivégzésére kísérnie. 
 
A mindent elöntő gyűlölet és az apai megvetés súlya alatt összeroppanó fiú az öngyilkosságot választja, ezzel számvetésre késztetve apját, aki munkáját otthagyva igyekszik új életet kezdeni. A sors mellé sodorja a szintén romokban heverő Leticiát (Halle Berry), a kivégzett férfi gyönyörű, színesbőrű özvegyét. A dolgok kevésbé tragikus állása mellett Hank és Leticia között valószínűleg soha sem szövődhetne ilyen megejtően emberi kötelék. 
 
A realista jellem- és társadalomábrázolás, valamint a drámai elemek aránya ügyes érzékkel egyensúlyoz a fogyaszthatóság keretein belül, egyik oldalról sem akarván áthágni azt. 
 
Hiteles és megrázó sorstragédia bontakozik ki, szépen felépítve, a nagyot mondani akarás kényszere nélkül. 
 
Halle Berry alakítását Oscar-díjjal jutalmazta az Amerikai Filmakadémia 2002-ben (a forgatókönyv is a jelöltek között volt), továbbá hazavihetett még egy nem kevésbé megtisztelő Ezüst Medvét is Berlinből. 
 
macsek
2006.03.27
|
Monster's Ball
amerikai filmdráma, 111 perc, 2001
Egy rasszista exbörtönőr és egy kivégzett színes bőrű özvegyének viharos szerelme. Nehéz sorsok, megviselt érzelmek, hatalmas alakítások.
Rendező:

Marc Foster

Forgalmazza: Budapest Film
(8 kép)


Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
18:05
Lány a tenger fenekén
német romantikus film, 2011
18:25
Trükkös öregfiúk
francia vígjáték, 2018
18:30
Hidalgo - A tűz óceánja
amerikai kalandfilm, 2004
18:35
Szombat esti láz
amerikai musical, 1977
18:40
Vad Kunság - A Puszta rejtett élete
magyar ismeretterjesztő film, 2015
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
04:20
Gumball csodálatos világa
2011, V. évad, 852. rész: A gördeszkás
04:20
Bonbon és Bentley
2018, I. évad, 33. rész: Hamis átalakulás
04:25
Bori
I. évad, 18. rész
04:26
Bonbon és Bentley
2018, I. évad, 34. rész: A mosómedve szeme
04:30
Gumball csodálatos világa
2011, V. évad, 861. rész: A krumpli
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.