Szörnyek keringője

est.hu:
9/10
|
olvasói
8/10 (10)
Semmi kétség, Hollywood is tud úgy nyúlni valós emberi érzésekhez és komoly társadalmi problémákhoz, hogy ne egy agyonmoralizált, kínosan ostoba, szellemtelen filmipari képződményt kapjon az arcába a szerencsétlen mozinéző. A Szörnyek keringője kitűnő példa erre.
Hank Grotowski (Billy Bob Thornton) fegyőr egy Georgia állambeli büntetőintézetben. Errefelé a rasszizmust komoly hagyományok táplálják, ahogyan Hankra is jókora adag jutott fröcsögő apjától (Peter Boyle), úgy igyekszik fiát, Sonny-t (Heath Ledger) is ebbe az irányba terelni, jelentősen kisebb sikerrel. Sonny-nak ugyanis vannak érzései, és ezeket felszínre is engedi, amikor az egyik halálsoros elítéltet kell kivégzésére kísérnie. 
 
A mindent elöntő gyűlölet és az apai megvetés súlya alatt összeroppanó fiú az öngyilkosságot választja, ezzel számvetésre késztetve apját, aki munkáját otthagyva igyekszik új életet kezdeni. A sors mellé sodorja a szintén romokban heverő Leticiát (Halle Berry), a kivégzett férfi gyönyörű, színesbőrű özvegyét. A dolgok kevésbé tragikus állása mellett Hank és Leticia között valószínűleg soha sem szövődhetne ilyen megejtően emberi kötelék. 
 
A realista jellem- és társadalomábrázolás, valamint a drámai elemek aránya ügyes érzékkel egyensúlyoz a fogyaszthatóság keretein belül, egyik oldalról sem akarván áthágni azt. 
 
Hiteles és megrázó sorstragédia bontakozik ki, szépen felépítve, a nagyot mondani akarás kényszere nélkül. 
 
Halle Berry alakítását Oscar-díjjal jutalmazta az Amerikai Filmakadémia 2002-ben (a forgatókönyv is a jelöltek között volt), továbbá hazavihetett még egy nem kevésbé megtisztelő Ezüst Medvét is Berlinből. 
 
macsek
2006.03.27
|
Monster's Ball
amerikai filmdráma, 111 perc, 2001
Egy rasszista exbörtönőr és egy kivégzett színes bőrű özvegyének viharos szerelme. Nehéz sorsok, megviselt érzelmek, hatalmas alakítások.
Rendező:

Marc Foster

Forgalmazza: Budapest Film
(8 kép)


Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.