Florida, a paradicsom

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (6)
Amerika a vég nélküli lehetőségek, a pénz és a csábító ígéretek földje, ahol még a kis hazánkból szakadt csóró arcokra is rámosolyognak az istenek, és egyenesen a paradicsomba vezetgetik szerencsétlen kivándorlóinkat.
Akár így is kezdődhetne egy hollywoodi maszlagmozi, Jarmusch azonban nem dolgozik sekélyes alapanyaggal, ha ő valamihez hozzányúl, az garantáltan mélyvíz. Szóval hőseinket a legkevésbé sem fenyegeti a boldog és gondtalan életbe való beletunyulás. Willie, aki eredetileg Molnár Béla néven látta meg a napvilágot, évekkel ezelőtt az itthoni nyomorból a New York-iba menekült. Lepukkant életét kisstílű kártyacsalásokból próbálja fenntartani hasonlóan reménytelen kilátásokkal küszködő barátjával, Eddie-vel együtt. Azonban a mindennapok rutinpocsolyáját egy csapásra felkavarja a messziről érkező kuzin, Éva, akit szintén a jobb remények sodortak ilyen messzire. Miután a lány végigtapicskolt Willie önérzetén úgy dönt, hogy inkább nénikéjükhöz költözik Clevelandbe, és ott próbál szerencsét.
 
Willie és Eddie egy anyagilag meglehetősen jól jövedelmező kártyaparti után – jobb dolguk híján – felkerekednek, hogy meglátogassák az időközben munkába állt rokont, és elcsábítsák magukkal Floridába, ami maga a testet öltött paradicsom, legalábbis a fejükben. Innen indul a jellegzetes fekete road movie, ami lassú, ráérős tempójában és sötét látványvilágával olyan pofont ad az amerikai álomnak, hogy öröm nézni. Jarmusch olyan képet fest az ígéret földjéről, ami egyáltalán nem zsírozza tovább az eltúlzott országimage-t, sőt!
 
Bár a fő a csapásvonal mégiscsak a lelkekben rejlik; az otthontalanság, kiábrándultság és csalódottság talán egyetlen másik filmben sem lett ennyire finoman felhordva a vászonra. Különc figuráiba, megejtő szellemességébe és gyönyörű édes-bús képeibe szinte azonnal bele lehet szeretni; nem is csoda, hogy annak idején egy rakás filmes díjat gyűjtött be. 
 
macsek
2006.09.05
|
Stranger than Paradise
amerikai filmszatíra, 90 perc, 1984
Magyar bevándorló lány viszontagságai a nyugdíjas tisztviselők mintaállamában. Az Éjszaka a földön és a Halott ember rendezőjének korai filmje.
Rendező:

Jim Jarmusch

(5 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.