Hiúságok máglyája

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (2)
Gazdasági világválság ide vagy oda, sikeresnek és mérhetetlenül gazdagnak lenni mindig is veszélyes feladat volt.
A luxusjövedelem, a gyönyörű lakás és feleség, no és a mérhetetlen népszerűség előbb-utóbb megbosszulja magát, pláne, ha brókerünk, McCoy még esélyt is ad rá: szeretőjét furikázza éppen, mikor véletlenül a zűrös Bronxban találják magukat, és összetűzésbe kerülnek két fekete bőrű fiúval. Menekülés közben egyiküket elütik, és innentől indul el a lavina szereplőink életében. A zugfirkász Fallow lecsap a sztorira, a helyi polgárjogi aktivisták és a választásra készülő körzeti államügyész és politikustársai pedig hatalmas ügyet kreálnak az esetből. A történetet az újságíró narrációjában ismerhetjük meg, aki elmeséli nekünk, hogyan is lett ő hirtelen a „pillanat embere”. Brian De Palma (Carrie, Aki legyőzte Al Caponét) rendező Tom Wolfe bestseller regényét ültette át a filmvászonra, nem is akármilyen alkotógárdával.
 
A bajba került milliomost Tom Hanks, szeretőjét Melanie Griffith, a bírót Morgan Freeman, míg az alkoholista zsurnaliszta szerepét Bruce Willis alakítja (érdekes, az ő karakterét először Jack Nickholsonnak majd John Cleese-nek ajánlották fel), az operatőri feladatokat pedig az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos látta el. A hiúságok máglyája a 80-as évek egyik jellemző figurájának, a pénzközpontú sikerembernek hanyatlását mutatja be - rendkívül éles társadalomkritikával fűszerezve. Drámával kevert vígjátéki stílusában világít rá az anyagi, származásbeli vagy éppen hatalmi különbözőségekre és az ebből fakadó problémákra. Már-már szélsőségesen mutatja be az igencsak jellemző és valóságos karaktereket, kezdve a gazdag brókertől az akadályt nem ismerő politikuson és a tisztességtelen ügyvéden át a piás újságíróig.

Forrás: Est.Tv Magazin
2009.02.20
|
The Bonfire of the Vanities
amerikai vígjáték, 125 perc, 1990
Rendező:

Brian De Palma

(6 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.