Spartacus

olvasói
(0)
Római Birodalom, i. e. 74: egy bányában rabszolgák törik a követ, egyikük - Spartacus, a renitens thrák - kidőlt társa segítségére siet, majd átharapja a rárontó őr bokáját. A szilaj férfi hamarosan egy capuai gladiátorképző iskolában találja magát, ahol győzhetetlen harcossá válik...


Íme, a 73 és 71 között az egész birodalmat megrázó rabszolgafelkelés előjátéka. Stanley Kubrick filmeposza bemutatja a kiképzés folyamatát, a gladiátorok vonulását, a római szenátus politikai és katonai manővereit - háttérben Spartacus és rabtársnője, Varinia szerelmével.

A film romantikája mai szemmel nézve kissé túlzott, s pátosza sem annyira hatásos, mint elkészülte idején lehetett („Amíg csak dobban a szívünk, önmagunkhoz hűnek kell maradnunk. Tudom, hogy testvérek vagyunk! Tudom, hogy szabadok vagyunk!” - mára kissé megkoptak ezek a szavak), ám Kirk Douglas erőteljes alakítása, és a tetőpontot jelentő nyolcperces, tízezer statisztával forgatott csatajelenet, amelyben a rabszolgák tüzes hengerekkel megfutamítják a katonákat, sokáig emlékezetes élmény marad. ****Extrák:
Audiokommentároktól és kiegészítő zenei betétektől kezdve a korabeli plakátokig bezárólag sok minden megtalálható a különleges kiadás két korongján - csak éppen magyar felirat nélkül. Az anyagok közül leginkább a törölt jelenetek (például az 1967-es, finomított befejezés), s a gladiátorharc koreografálását bemutató felvétel tarthatnak számot a legnagyobb érdeklődésre. A baloldali nézeteik miatt a börtönt is vállaló Hollywoodi Tízek (köztük Dalton Trumbo forgatókönyvíró) portréját felrajzoló korabeli dokumentumfilm az amerikai filmgyártás sötétebb korszakaiba enged bepillantást. A nyolcoldalas kísérőfüzet számos további érdekességet árul el - kiderül például, hogy a film csak azért született meg, mert Charlton Heston elhalászta a Ben Hur címszerepét Douglas elől, aki így saját római eposz készítésébe kezdett. ****Spartacus
1960
amerikai filmdráma Hossz: 189 perc
Forgalmazó: Universal Pictures
Rendező: Stanley Kubrick
Szereplők: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov, Tony Curtis
Hang: magyar, angol 5.1
Felirat: magyar + 7 nyelv
Extrák felirata: angol, dán, finn, norvég, svéd
Regényi H.
2004.08.26
|
Spartacus
amerikai történelmi kalandfilm, 198 perc, 1960
Rendező:

Stanley Kubrick

Színész:

Kirk Douglas
(Spartacus)

Tony Curtis
(Antoninus)

Laurence Olivier
(Crassus)

Peter Ustinov
(Batiatus)

Jean Simmons
(Varinia)

John Gavin
(Julius Caesar)

Nina Foch
(Helena Glabrus)

John Ireland
(Crixus)

Herbert Lom
(Tigranes Levantus)

(3 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.