Megetetett társadalom

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (31)
Aki evett már kukacos löncshúst vagy penészes sóletet, az tudja, hogy az élelmiszeripar több meglepetést tartogat, mint a Mikulás és Jézuska együttvéve. Amerikában különösen nagy lehet a csodálkozás, hiszen a kifejlett gyorsétkezés-kultúrának köszönhetően szinte mindenki ugyanazt eszi - legfeljebb más néven vagy más formában.
A Super Size Me óta nem titok, hogy a gyorséttermek kínálata nagy bevitel esetén súlyos egészségkárosodást okoz, arról azonban még nem szólt a fáma, hogy a termelői lánc másik végén mi a helyzet. 
 
Eric Schlosser sikerkönyve, a Fast Food Nation sokszereplős oknyomozás, melyben egy gyorséttermi főfunkci (Greg Kinnear) a mexikói határvidéken működő húsgyárba látogat, hogy kiderítse, hogyan kerülhetett sz*r a húspogácsába. Schlosser könyve és Richard Linklater (Mielőtt felkel a Nap, Rocksuli) filmje könnyed eleganciával avat be bennünket az érintettek (étteremvezetők, vendégmunkások, környezettudatos diákok) világába, és anélkül mutat be embertelen és gusztustalan helyzeteket, hogy sokkolni akarná a nézőt. A Megetetett társadalom humorral operál, de nem fekete vígjáték; alaphelyzete drámai, a film mégsem dokumentarista agydöngölés. Vérbeli Linklater-mű inkább, mely az életszerű színészi játékra épít, és nem riad vissza olyan sztárok vendégszerepeltetésétől, mint Ethan Hawk, Avril Lavigne vagy éppen Bruce Willis. 
 
Aki egy hamburgerrel a gyomrában ül be a moziba, nem fogja kidobni a taccsot, de meggondolja majd, hogy megegye-e a következőt. Vagy hogy egyen-e bármit is... 
csmozi
2007.01.10
|
Fast Food Nation
amerikai-angol filmdráma, 116 perc, 2006
Eric Schlosser sikerkönyvének feldolgozásában egy gyorsételipari elöljáró látogat el a húspogácsák szülőföldjére, ahol illegális vendégmunkások izzadnak a gépek fölött – és főnökeik alatt. Közepesen véres szatíra sztárvendégekkel.
Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2007. január 18.
(19 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.