Iszka utazása

est.hu:
6/10
|
olvasói
8/10 (29)
A 2007-es Magyar Filmszemle fődíjas alkotása nincstelenségről, kiúttalan gyermeksorsokról mesél sok-sok emberséggel.
A történet főhőse egy kislány (Iszka), akit könnyen akár kisfiúnak is nézhetnénk, ahogy rövid hajjal, szakadt ruhában fémhulladékot gyűjt valami világvégi, szinte civilizáción kívülinek látszó helyen. Nos, a civilizációnak és az olyan jótéteményeknek, mint a családi melegség és gondoskodás, vagy az iskolai oktatás se híre, se hamva Iszka világában. Ha nem hoz haza elég pénzt az egész napi hulladékgyűjtés után, anyja elveri, s még így is szerencsésnek érzi magát, hiszen, ahogy mondja: „nem mindennap bántanak engemet”. 
 
Egy nap azonban nagy autó jön, benne rosszarcú emberrel, hogy elvigye a kislányt. Nézőként máris a legrosszabbra gondolunk - ha van olyan jó a fantáziánk, hogy bírjunk még annál is rosszabbat gondolni, mint amilyen sorsa eddig volt Iszkának -, azonban tévedünk, mert a borzas ember tényleg segíteni szeretne: egy gyermekotthonba viszi Iszkát. Persze világos, hogy ennyire nem lesz egyszerű feladat megmenteni őt saját családjától és annak a világnak a kegyetlenségétől, amibe beleszületett. 
 
Bollók Csaba megrázó és szép filmje tele van fantasztikus gyerekszereplőkkel, akik lényegében saját magukat játsszák. A főszereplő Varga Marikával a rendező egy romániai utazása során találkozott, s amint az a film hangvételéből is érzékelhető, nemcsak érdekes „filmtémát” látott ebben a rideg világban, de emberileg is mélyen megérintette ezeknek az embereknek a sorsa. 
Odor Emília
2007.11.20
|
magyar filmdráma, 93 perc, 2006
A Kárpátok bányavidékein élő gyerekek viszontagságos élete dogmás eszközökkel elbeszélve. Az Észak, Észak rendezőjének filmje.
Rendező:

Bollók Csaba

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. november 22.
(6 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
18:50
Szeretném, ha szeretnél
amerikai-német romantikus vígjáték, 2001
18:55
Angry Birds - A film
amerikai-finn animációs kalandfilm, 2016
18:55
Amerikai taxi
amerikai akcióvígjáték, 2004
19:00
Némó nyomában
amerikai animációs kalandvígjáték, 2003
19:00
Pearl Harbor - Égi háború
amerikai háborús film, 2000
Ma este kilenckor Magyar Rhapsody Project a Mesterségek Ünnepén. A Bársony Bálint Sextett a magyar klasszikusokat modernizálja. . . . @mestersegekunnepe #magyarrhapsodyproject #barsonybalintsextett #klasszikusokjazzben #liszt #erkel #kodaly #bartok
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.