Lassú tükör

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (6)
A Buharov testvéreket nem kell bemutatni. Ha mégis, akkor bajban vagyunk. Tény ugyanis, hogy az egyik filmjükben egy szigetelőszalagba tekert hörcsögöt (tengerimalacot?) valaki felküldött a fenekébe, ennél azonban többre képesek.
A Lassú tükör például nemcsak a címében hordoz némi dadaista bájt és üzenetet, de egész felépítményében is. A több szálon futó, különböző formai és esztétikai hagyományokat ötvöző cselekmény ugyanis szokványos értelemben nem alkot kerek egészet, de egy kis agymunkával megfejthető a történet. A kerekes székbe kényszerült fiatalember, a jóstehetség kisfiú és a szerelmes özvegyek útjai nem keresztezik egymást, de mindannyian ugyanabban a világban élnek: egy objektív eszközökkel nem mérhető álomvilágban, ahol nagyon is valóságosak az események, és ahol az emberek egy lassú tükörben, azaz saját önismeretük tükrében vizsgálják önmagukat. 
 
Az alkotópáros korábbi munkáihoz hasonlóan ez a film is a talált (és kitalált) történetek, a csodálatos véletlenek összeillesztéséből épít vizuális légvárat, melyet - Kőműves Kelemen után szabadon - a belekevert emberi sorsok tartanak egyben. Ne számítson tehát holmi romantikus tévéfilmre az, aki befizet a Buharov-utazásra, inkább olyan ön- és közismereti tudattréningre, melyben a magyar filmtörténet talán legszebb áldokumentarista álrandija viszi a prímet. 
csmozi
2008.04.23
|
magyar kísérleti film, 86 perc, 2007
Álomvadászat Buharov módra, avagy kalandozás a tudat illékony rétegeiben.
Bemutató: 2008. április 24.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.