Töredék

est.hu:
7/10
|
olvasói
5/10 (11)
Magyar közönségfilm és fiatal tehetségek ide vagy oda, szerencsés dolog, hogy az idősebb rendezőgenerációi munkái is eljutnak a hazai mozikba. A 73 éves Maár Gyula kései vallomásával nem feltétlenül fogja belopni magát a mammutnyikok szívébe, de számára már az siker lehet, ha egy tizenéves párhuzamot képes vonni a Töredék világa és napjaink között.
Ami egyébként nem könnyű feladat, a film ugyanis közvetlenül a második világháború vége után játszódik egy katolikus kolostorban, ahol mindenki a saját hitével és hitetlenségével küszködik, miközben odakint a proletariátus éppen a világforradalomra készül. A helyzet kissé az Életvonat című szépemlékű holokauszt-vígjátékra emlékeztet: vannak a közösségben rendíthetetlen keményvonalasok, léha álmodozók, és olyanok is, akik a külvilági tanokkal szimpatizálnak. Maár és operatőre, Medvigy Gábor (Sátántangó, Másnap) mindezt megdöbbentő puritánsággal komponált, lassú fekete-fehér képsorokkal tárja a néző elé, mintha a filmet egyébként producerként jegyző Tarr Béla hittanóráról imbolyogna hazafelé. A Simone Veil gondolatai ihlette eszmefuttatások, párbeszédek és viták élettel és izgalommal töltik meg a kolostort, melyet a filmen a híres majki apátság épületei játszanak, és mely nemcsak egy izolált közösséget szimbolizál, de egy egész országot, vagy akár egy művész archaikus lelkivilágát. 
 
A Töredék nem kifejezetten annak a gondolkodói társulásnak készült, melynek képviselői a Majk helységtáblát Majkára írták át, sokkal inkább azoknak, akik szeretik lehántani a filozófiai rétegeket egy lassú történet vázáról. 
 
 
 
csmozi
2007.12.12
|
magyar filmdráma, 86 perc, 2006
Egy katolikus kolostor mikrovilága, nem sokkal a második világháború befejezése után. A Déryné, hol van? rendezőjének filmje.
Rendező:

Maár Gyula

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. december 20.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.