Töredék

est.hu:
7/10
|
olvasói
5/10 (11)
Magyar közönségfilm és fiatal tehetségek ide vagy oda, szerencsés dolog, hogy az idősebb rendezőgenerációi munkái is eljutnak a hazai mozikba. A 73 éves Maár Gyula kései vallomásával nem feltétlenül fogja belopni magát a mammutnyikok szívébe, de számára már az siker lehet, ha egy tizenéves párhuzamot képes vonni a Töredék világa és napjaink között.
Ami egyébként nem könnyű feladat, a film ugyanis közvetlenül a második világháború vége után játszódik egy katolikus kolostorban, ahol mindenki a saját hitével és hitetlenségével küszködik, miközben odakint a proletariátus éppen a világforradalomra készül. A helyzet kissé az Életvonat című szépemlékű holokauszt-vígjátékra emlékeztet: vannak a közösségben rendíthetetlen keményvonalasok, léha álmodozók, és olyanok is, akik a külvilági tanokkal szimpatizálnak. Maár és operatőre, Medvigy Gábor (Sátántangó, Másnap) mindezt megdöbbentő puritánsággal komponált, lassú fekete-fehér képsorokkal tárja a néző elé, mintha a filmet egyébként producerként jegyző Tarr Béla hittanóráról imbolyogna hazafelé. A Simone Veil gondolatai ihlette eszmefuttatások, párbeszédek és viták élettel és izgalommal töltik meg a kolostort, melyet a filmen a híres majki apátság épületei játszanak, és mely nemcsak egy izolált közösséget szimbolizál, de egy egész országot, vagy akár egy művész archaikus lelkivilágát. 
 
A Töredék nem kifejezetten annak a gondolkodói társulásnak készült, melynek képviselői a Majk helységtáblát Majkára írták át, sokkal inkább azoknak, akik szeretik lehántani a filozófiai rétegeket egy lassú történet vázáról. 
 
 
 
csmozi
2007.12.12
|
magyar filmdráma, 86 perc, 2006
Egy katolikus kolostor mikrovilága, nem sokkal a második világháború befejezése után. A Déryné, hol van? rendezőjének filmje.
Rendező:

Maár Gyula

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. december 20.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.