Hasutasok

est.hu:
5/10
|
olvasói
7/10 (101)
Az egykori KGST-blokkban a Szigorúan ellenőrzött vonatok elkészülte óta uralkodik egyfajta vasutasnosztalgia, objektív érvekkel nem magyarázható vágyakozás a kanos bakterek és felhasított állomásfőnöki kanapék világába.
Minden egészséges ember szeretne egyszer vasutas lenni (az egészségtelenekről nem is beszélve), és egyes vidékek lakói még attól sem riadnak vissza, ha lakhelyükön történetesen nincsen vasútállomás. 
 
Szőke András, a hibbant kisemberek és leszázalékolt csodabogarak szakértője legújabb filmjéhez wannabe-vasutasokat választott főszereplőnek, hiszen ezeknek a szerzeteknek megvan mindenük, ami egy igazi Szőke-hősnek hasznára válhat: korlátlan alkoholfogyasztási képesség, nemi ingerencia, és a mobilitás illúziójával fűszerezett mozdulatlanság. A bakterlét ugyanis valójában a stagnálás heroikus győzelme a sebes suhanás felett, hiszen a tárcsás vasúti tisztviselő életébe egyedül a vonatszél (zugzug) annyi frissességet hoz, hogy neki a nap hátralévő részében már meg sem kell mozdulnia. 
 
Ilyen beállítottságú figurák a Hasutasok hősei, akik azonban legnagyobb bánatukra mozgékonyságra vannak kárhoztatva, a területi MÁV-vezér ugyanis nem létező megállóhelyüket egy új turista-vasútvonal kitüntetett látványosságává akarja megtenni. Be is indul az okoskodás: a kereskedelmi tévés arcokkal dúsított (higított?) Szőke-banda a vulgárgyógyászat összes cselét bevetve küzd a MÁV kegyeiért és a nézők szimpátiájáért. Szerencsére egyik sem nehéz feladat, mert egy kis korrupcióval minden megoldható, és mert egy közönséges filmnél nincsen jobb közönségfilm! 
 
csmozi
2007.03.08
|
magyar vígjáték, 86 perc, 2006
Négy exvasutas nagyot hazudik, hogy újra munkát kaphasson. Frenetikus vígjáték, egy létező faluban, egy nem létező vasútról.
Rendező:

Szőke András

Színész:

Derzsi János
(Tüdő Sándor)

Szarvas József
(Béke Dezső)

Badár Sándor
(Zsuzsa Lajos)

Todd Williams

Zelei Gábor
(Retek Krisztián)

Bordán Irén
(K. Kiss Eszter)

Hernádi Judit
(Kaukker Erzsike)

Farkasházi Réka
(Ida)

Szőke András
(postás)

Forgalmazza: HungaroTop
Bemutató: 2007. március 15.
(10 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
Az utolsó szamuráj
amerikai-japán-új-zélandi történelmi dráma, 2003
18:10
Lopott szavak
amerikai romantikus dráma, 2012
18:15
Fedezd fel Forrestert
amerikai film, 2000
18:20
V mint vérbosszú
amerikai-német politikai thriller, 2005
18:35
2 órára Párizstól
francia vígjáték, 2018
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.