A hét nyolcadik napja

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (8)
Több riportműsorból is értesülhettünk már arról, hogy a hajléktalanok közt bizony lecsúszott diplomások, balszerencsés értelmiségiek is akadnak szép számmal - Elek Judit filmje egy sorsot ábrázol közülük, anélkül, hogy szociológiai következtetésekbe bonyolódna vagy súlyos társadalmi igazságokat akarna kimondani.
Veled is megtörténhet...” - üzeni a film alcíme baljósan, utalva a fenti tényekre, s arra, hogy a mű főhőse, Szendrőy Hanna, az egykori ünnepelt primadonna, jelenleg egy balettiskola tanára tényleg a legnagyobb magasságból, a felső társadalmi körökből zuhan a legnagyobb mélységbe, a hajléktalanlétbe, mikor férje halála után naivan egy gyanús ingatlanügyletbe bonyolódik. „Sohase mondd, hogy vége!” - mondja ugyanakkor az alcím második fele, s a filmben ennek megfelelően a tragédia után felsejlik némi remény, bebizonyítva, hogy a hit, a szerelem, a szolidaritás, a közösségvállalás kiutat mutathat a leglehetetlenebb helyzetből is. 
 
A hét nyolcadik napja tavaly decemberben Kairóban és nemrég a 38. Magyar Filmszemlén is elnyerte a legjobb forgatókönyvnek járó díjat - és (a színészi alakításokon kívül) valóban ez a film legnagyobb erénye (hiszen a hiteles atmoszféra megteremtése, főleg a hajléktalantársak megjelenítése néha hibádzik). A többértelmű, sokatmondó címtől kezdve a személyes sors és tragédia aprólékos, részletező kibontásáig Elek Judit munkája átélhetően jelenít meg egy megrázó, tanulságos történetet, aminek senkivel sem szabadna megtörténnie, mégis sokakkal megesik. 
 
fürkész
2007.03.14
|
magyar filmdráma, 102 perc, 2006
Az elvirágzott primadonna, Szendrőy Hanna férje halála után a lakásmaffia karmaiba kerül, elveszíti pazar otthonát, és hajléktalanként a Keleti pályaudvarra vetődik. Magyar tragikomédia lengyel főszereplőkkel.
rendező:

Elek Judit

Forgalmazza: HungariCom
Bemutató: 2007. március 22.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.