Sínjárók

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (11)
A nagy őszi ötvenhatos filmáradat után, a reményt keltő tavasz legelején kerül a magyar mozikba egy nagyon személyes dráma, mely teljesen más megközelítésből tárgyalja az eseményeket - mondhatni fityiszt mutat a hollywoodi megközelítés csábításának -, és a maga pőreségében mutatja be egy börtönviselt festőművész szembesülését a kínzó múlttal.
A dolog pikantériája, hogy a Sínjárók nem ‘56-ban, nem ‘89-ben, de nem is napjainkban játszódik, hanem a taxis sztrájk idején, amikor a demokratikus működés kialakulásának feltételei adottak voltak, de az átkosban ejtett sebek még meg sem kezdték a begyógyulást. 
 
Olyannyira nem, hogy a művészember, Ádám (Gáspár Tibor) évtizedek óta egy házban, de külön lakrészben él feleségével, Évával (Kubik Anna), mert nem tudta megbocsátani az asszonynak a forradalom leverése utáni tetteit. Hősünk lobbanékony, igazságszerető férfi, a forradalom örök zászlóvivője, aki - népszerű szóhasználattal élve - nem hajlandó megbocsátani a gyilkosoknak. Feleségének azonban igen, és erről szól a film is: egy csinos riporternő, Gerda (Parti Nóra) érkezése megbolygatja a férfi lelki világát, és a fiatal hölgy segítségével sikerül annyira kitárulkoznia, hogy a nézők megismerjék, ő pedig könnyebben feldolgozza múltját. 
 
Nem titok, hogy - a forgatás befejezése előtt elhunyt - Jeli Ferenc filmje sajátos, úgynevezett nemzeti szemszögből ábrázolja az eseményeket, és mutatja be azt a múlt és jelen közötti egyensúlykeresést, mely nemzedéke sajátja, és melyet filmjében a sínjárás, a vonatsíneken való balanszírozás jelképez. 
 
csmozi
2007.02.21
|
magyar filmdráma, 94 perc, 2005
Az ötvenhatos múltú, börtönviselt festő nem mer szembenézni a múlttal, inkább a csinos fotóriporternő társaságát keresi. Romantikus magyar dráma egy ismeretlen nemzedékről.
Forgalmazza: Nemzeti Filmszínház Kht.
Bemutató: 2007. március 1.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.