Sínjárók

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (11)
A nagy őszi ötvenhatos filmáradat után, a reményt keltő tavasz legelején kerül a magyar mozikba egy nagyon személyes dráma, mely teljesen más megközelítésből tárgyalja az eseményeket - mondhatni fityiszt mutat a hollywoodi megközelítés csábításának -, és a maga pőreségében mutatja be egy börtönviselt festőművész szembesülését a kínzó múlttal.
A dolog pikantériája, hogy a Sínjárók nem ‘56-ban, nem ‘89-ben, de nem is napjainkban játszódik, hanem a taxis sztrájk idején, amikor a demokratikus működés kialakulásának feltételei adottak voltak, de az átkosban ejtett sebek még meg sem kezdték a begyógyulást. 
 
Olyannyira nem, hogy a művészember, Ádám (Gáspár Tibor) évtizedek óta egy házban, de külön lakrészben él feleségével, Évával (Kubik Anna), mert nem tudta megbocsátani az asszonynak a forradalom leverése utáni tetteit. Hősünk lobbanékony, igazságszerető férfi, a forradalom örök zászlóvivője, aki - népszerű szóhasználattal élve - nem hajlandó megbocsátani a gyilkosoknak. Feleségének azonban igen, és erről szól a film is: egy csinos riporternő, Gerda (Parti Nóra) érkezése megbolygatja a férfi lelki világát, és a fiatal hölgy segítségével sikerül annyira kitárulkoznia, hogy a nézők megismerjék, ő pedig könnyebben feldolgozza múltját. 
 
Nem titok, hogy - a forgatás befejezése előtt elhunyt - Jeli Ferenc filmje sajátos, úgynevezett nemzeti szemszögből ábrázolja az eseményeket, és mutatja be azt a múlt és jelen közötti egyensúlykeresést, mely nemzedéke sajátja, és melyet filmjében a sínjárás, a vonatsíneken való balanszírozás jelképez. 
 
csmozi
2007.02.21
|
magyar filmdráma, 94 perc, 2005
Az ötvenhatos múltú, börtönviselt festő nem mer szembenézni a múlttal, inkább a csinos fotóriporternő társaságát keresi. Romantikus magyar dráma egy ismeretlen nemzedékről.
Forgalmazza: Nemzeti Filmszínház Kht.
Bemutató: 2007. március 1.
(9 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
P
20
Szo
21
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.