Sínjárók

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (11)
A nagy őszi ötvenhatos filmáradat után, a reményt keltő tavasz legelején kerül a magyar mozikba egy nagyon személyes dráma, mely teljesen más megközelítésből tárgyalja az eseményeket - mondhatni fityiszt mutat a hollywoodi megközelítés csábításának -, és a maga pőreségében mutatja be egy börtönviselt festőművész szembesülését a kínzó múlttal.
A dolog pikantériája, hogy a Sínjárók nem ‘56-ban, nem ‘89-ben, de nem is napjainkban játszódik, hanem a taxis sztrájk idején, amikor a demokratikus működés kialakulásának feltételei adottak voltak, de az átkosban ejtett sebek még meg sem kezdték a begyógyulást. 
 
Olyannyira nem, hogy a művészember, Ádám (Gáspár Tibor) évtizedek óta egy házban, de külön lakrészben él feleségével, Évával (Kubik Anna), mert nem tudta megbocsátani az asszonynak a forradalom leverése utáni tetteit. Hősünk lobbanékony, igazságszerető férfi, a forradalom örök zászlóvivője, aki - népszerű szóhasználattal élve - nem hajlandó megbocsátani a gyilkosoknak. Feleségének azonban igen, és erről szól a film is: egy csinos riporternő, Gerda (Parti Nóra) érkezése megbolygatja a férfi lelki világát, és a fiatal hölgy segítségével sikerül annyira kitárulkoznia, hogy a nézők megismerjék, ő pedig könnyebben feldolgozza múltját. 
 
Nem titok, hogy - a forgatás befejezése előtt elhunyt - Jeli Ferenc filmje sajátos, úgynevezett nemzeti szemszögből ábrázolja az eseményeket, és mutatja be azt a múlt és jelen közötti egyensúlykeresést, mely nemzedéke sajátja, és melyet filmjében a sínjárás, a vonatsíneken való balanszírozás jelképez. 
 
csmozi
2007.02.21
|
magyar filmdráma, 94 perc, 2005
Az ötvenhatos múltú, börtönviselt festő nem mer szembenézni a múlttal, inkább a csinos fotóriporternő társaságát keresi. Romantikus magyar dráma egy ismeretlen nemzedékről.
Forgalmazza: Nemzeti Filmszínház Kht.
Bemutató: 2007. március 1.
(9 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:10
Az utolsó szamuráj
amerikai-japán-új-zélandi történelmi dráma, 2003
18:10
Lopott szavak
amerikai romantikus dráma, 2012
18:15
Fedezd fel Forrestert
amerikai film, 2000
18:20
V mint vérbosszú
amerikai-német politikai thriller, 2005
18:35
2 órára Párizstól
francia vígjáték, 2018
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.